Тринайсетото издание на Салона на изкуствата ще се проведе между 11 май и 22 юни.

То ще започне с откриването на бронзовата скулптура „Аз, Буки" на художника Красимир Трендафилов в 18:00 на 11 май.

Същинското начало на фестивала е следващия ден с изложбите на Художествената галерия - Смолян (творби от съвременни автори )и на Историческия музей „Стою Шишков" - Смолян и региона (етнография, архитектура, занаяти).

Концертът на фолклорен ансамбъл „Родопа" е в зала 1 на НДК от 19:00.

Специалният акцент тази година е върху смолянския регион, представен от 10 програми в "Живата съкровищница", "Писмена", драматично изкуство, детски фестивал и изложби.

Историческото послание от "Шестоднев" на Йоан Екзарх Български "Человек като създава, по своему всяко умение претворява ..." е днешното естетическо вдъхновение на Салона на изкуствата.

Надсловът "Посвещения" определя метафоричната и конкретна логика на програмата - посветеност както на уникалността и традицията, така и на модерността, празничността и копнежа.

Наред с това - посветеност на годишнини, свързани с личности и събития, художествени факти и прояви - изложбата на пластика на Антон Дончев; "Американска нощ" - 110-годишнината на Гершуин; изложбата "Акварелът е дихание", предшестваща 110-годишнината на Дечко Узунов и т.н.

В програмния модул "Живата съкровищница" са включени спектаклите "Класиците на българския танц" на "Филип Кутев", "Пирин", "Тракия" и Плевенския северняшки ансамбъл, спектакъла "Кръстопът" и др.

Разделът "Симфонична / Камерна музика" включва концертите на "Симфониета" с диригент Ангел Филипов и гастрольора от Гърция Янис Курбетис; концерта на Академичния камерен ансамбъл; на сардинския Хор "Канторес де Санта Мария"; концерта на триото Ага Дзюбак, Биляна Вучкова, Антони Дончев и много други.

Разделът "Джаз/ Поп/ Синти" включва шоуто на Тото Кутуньо и Дует "Шик"; мултимедийния спектакъл на Николай Иванов, саксофониста Виктор Тот (Унгария) и Габриела Хаджикостова; "Ден след ден" е нарекъл Васко Кръпката авторския си концерт; СМЕ представят Марк Нопфлър, а Jazz+ гостува с концерт на дългоочаквания у нас Ян Гарбарек.

Важна част от програмата са и двете изяви на Lord of the dance.

Два са спектаклите на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" - "Евангелие по Мармеладов" по текстове на Б.М.Колтес и Ф.М.Достоевски и детския "Кокошка с брошка" - сценарист, режисьор и продуцент е Петър Тодоров.

"Гняв" е заглавието на спектакъла по Стивън Кинг - драматизация, постановка и сценография на проф.Надежда Сейкова.

Киното е представено с фестивала на испанското и ибероамериканското кино, и с фестивала на европейските копродукции.

В програмата за литература и книги „Писмена" ще бъде отбелязана 130-годишнината от рождението на Яворов, ще има също различни четения и премиери на книги.

Изобразителното изкуство е представено с гостуването на Художествена галерия-Смолян; юбилейна изложба пластика на Антон Дончев; "Акварелът е дихание" - творби на Дечко Узунов и др.

Осмото издание на медийния фестивал на радио и телевизионни програми за изкуство „Осмата муза" стартира на 27 май.