Президентът на Бразилия Дилма Русеф е решила да купи 36 изтребителя Ф-18 от Боинг вместо от френския му конкурент Рафал, предаде Ройтерс.

Бившият бразилския президент Луис Лула да Силва остави на новоизбрания президент Дилма Русеф да реши кой ще е победителят в многомилиардният конкурс за нов изтребител за ВВС.

Бразилия възнамерява да закупи 36 изтребители   като част от програмата за модернизация на въоръжените си сили. Финализиране на сделката, която се оценява между 4 и 10 милиарда долара, е отлагана няколко пъти. Преди година бе взето решение да бъдат снети от въоръжение след 39-годишна експлоатация леките щурмови AT-26 Xavante.

Да Силва няколкократно е изявявал предпочитанията си за закупуване на френските Rafale, който е един от тримата участници в тендера - другите два са F/A-18 Super Hornet и Gripen NG.

В документите, публикувани от Уикилийкс, американски дипломати информират Държавния департамент на САЩ, че близките връзки между лидерите на Бразилия и Франция дават предимство за френския изтребител. По тази причина решението на Русеф идва изненадващо, защото Луис Инасио Лула да Силва ясно показа, че предпочита офертата на французите.