Светлодиодни лампи ще бъдат раздадени на социално слаби семейства в Международната година на светлината.

Съюзът на физиците в България (СФБ), Българската академия на науките (БАН) и българската светлотехническа общност дадоха съвместна пресконференция, на която разкриха концепцията на програмата. Освен лампите, организаторите обещаха да монтират и фотоволтаични панели на социално слабите хора. По инициатива на ЮНЕСКО и ООН 2015 г. е обявена за Международна година на светлината и светлинните технологии.

Само ден след официалното откриване в Париж в сградата на ЮНЕСКО на Световната година на светлината, България ще даде началото на Националната програма от 14.00 ч. в БАН. Вече е създаден Национален организационен комитет, начело с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и членове - представители на научните и образователни среди, съвместно с българската светлотехническа промишленост.

Акд. Александър Петров от БАН подчерта естетическите възможности на светлината. По думите му, елегантното осветление може да подчертае определени творби на културата. „Светлината е централна за науки, технологии, изкуство и култура", смята физикът. Петров е категоричен, че именно светлинната технология движи развитието ни, поради което значението й трябва да бъде оценено.

Сред основните цели на Националния организационен комитет са подпомагане развитието на българската индустрия в областта на осветлението, да се подчертае важността на откритията в областта на светлината, както и да бъдат премахнати лошите практики в областта на осветлението.

Акад. Петров завърши експозето си с мотото на инициативата - „И нека бъде светлина!".

Проф. Иван Лалов, бивш ректор на Софийския университет, подчерта, че програмата е продължение на линията, която европейските научни организации следват от около 15 години. От една страна - да се популяризират постиженията на науката, а от друга - да се обясни на данъкоплатеца за какво се харчат неговите средства.

Софийският университет ще организира и школа за учители, която обаче според Лалов ще бъде интересна и за по-широк кръг специалисти от областта. Богата програма от събития ще бъде изпълнена през годината на светлината. Сред тях са няколко тематични конкурса - за рисунка, реферат, книга. През септември е планирана  Нощ на учените. На различни конференции учените ще обясняват каква е ролята на светлината.

Физиците наблегнаха на влиянието на светлинните технологии в развитието на българската енергетика, икономиката, екологията и образованието. Проф. Христо Василев от Българската светлотехническа общност подчерта, че благодарение на светлодиодната технология, която е основната в осветителната техника в момента, се очаква към 2020 г да се реализира драстична икономия на енергия.

Към 2020 г. се очаква и намаление от 1 млн. тона на въгледвуокиса. През тази година са планирани и няколко семинара, посветени на светлинното замърсяване. До минимум ще бъде сведено и замърсяването с живак, който се съдържа в луминисцентните лампи.

Не бе пропусната и темата за ефекта върху българската икономика. Към 2020 г. ще се постигне постепенно годишно намаляване на разходите за фирмите, домакинствата и общините с около 850 млн. лв. годишно, изчисли проф. Василев.

Той обаче призова политиците да помогнат на индустрията, тъй като има много нерегламентиран внос, който задушава българските производители.

Нобеловата награда за физика през 2014 г. е присъдена именно за изобретение за новите осветителни източници. „Те не са нагреваема жичка, не са газ, който да свети, а материал под формата на кристал, който при пропускането на електричество през него, свети", обясни проф. Евгения Вълчева, която е работила по усъвършенстването на материалите с двама от нобеловите лауреати. По думите й, тези светлинни източници са енергоспестяващи и са създадени от екологични материали.

Физиците увериха, че българските фирми произвеждат осветители, значително по-добри от чуждестранните стоки, а и на по-ниска цена.