Великобритания е дарила тежки картечници и боеприпаси на Ирак, за да им помогне в борбата с „Ислямска държава", съобщиха от британското Министерство на отбраната, цитирани от БиБиСи.

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън обяви, че стойността на оборудването е около 1,6 млн. паунда, като транспортните разходи ще костват допълнително 475 хил. паунда.

Фалън заяви, че Великобритания се ангажира да помага на иракското правителство и да подпомага кюрдските сили, които се опитват да се отбраняват от джихадистите.

Оборудването трябва да пристигне в Ирак в сряда.

Новината идва, след като новото правителство на Ирак беше сформирано, в което има представители и на сунитското и кюрдското малцинства, освен такива на шиитското мнозинство.

"Ислямска държава" пое контрола над големи части от Ирак и Сирия, като през юни обяви създаването на „халифат", или ислямска държава.

Майкъл Фалън заяви, че Великобритания иска да предложи помощ на иракските власти, за да бъдат "облекчени хуманитарните страдания на иракчаните, които попаднаха под ударите на терористите от "Ислямска държава".