Експерти предлагат промени в Закона за „бръмбарите", с които СРС-тата да се разделят на два вида - такива, отнасящи се за наказателното производство и други, свързани с националната сигурност.

През 2013 г. е дестабилизиран и дезинтегриран секторът за сигурност, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на обществено обсъждане за промените в Закона за МВР, който трябва да мине на първо четене в НС. Проектът вече „премина през цедката" на парламентарните комисии.

Българските полицаи заслужават да имат добри заплати, изтъкна Цветанов, критикувайки Закона за МВР, приет от кабинета „Орешарски". Той припомни, че е заложено увеличаване на възнагражденията на служителите на реда, но без финансова обосновка. В резултат на това новото ръководство заварило 210 милиона лева дефицит в МВР.

Председателят на ДАТО Цветан Китов гарантира, че няма възможност, не се използват и няма да бъдат използвани нерегламентирано СРС-та.

Мотивът в настоящите промени бил да се създаде по-добра среда в сектор „Сигурност", стана ясно още от думите на Цветан Цветанов.

Що се касае до ДАТО (службата отговаряща за специалните разузнавателни средства, б.р.), той припомни, че с формирането й се планирал бюджет от 43 милиона лева, а когато подслушването било в МВР се харчели не повече от 20 милиона лева.

От ГЕРБ предлагат звеното за технически операции от ДАНС да мине в ДАТО. Припомняме, от РБ обаче смятат, че българското ФБР трябва да има възможност да подслушва. Затова и управляващите склониха и ДАНС да може да използва бръмбари. Промяната ще стане факт между първо и второ четене.

Заместник-председателят на ГЕРБ изтъкна, че хората трябва да се замислят колко струва ДАНС на българския данъкоплатец. Той припомни, че наскоро държавата е платила над 2 милиарда лева на вложителите на КТБ заради фалита на банката. Къде беше ДАНС, попита Цветанов.

ГДБОП се връща от ДАНС в МВР, се предвижда в промените. Възстановява се конкурсното начало. Председателите на ДАТО и ДАНС се избират по предложение на МС с указ на президента, а не както досега - от парламента. Възстановява се и ГД „Национална полиция".

МВР има нужда от реформата, предложена с изменението на действащия закон, коментира от своя страна вътрешният министър Веселин Вучков. Той критикува начина, по който е приет законът от предишния кабинет - набързо и без финансов ресурс за прилагането му.

Сътресения в службите в стил 14 юни (назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, б.р.) не бива да допускаме, категоричен бе Веселин Вучков. Той гарантира, че такова нещо като ръководител на силовото ведомство няма да допусне.

Възстановяването на балансиращата роля на президента при назначаване на висшето професионално ръководство щяло да гарантира, че нямало да се правят волунтаристични назначения, по думите на МВР шефа.

Според него имало много по-голямо доверие към идеята ГДБОП да се върне в силовото министерство, отколкото да е в ДАНС. Този закон не предвижда пенсионна реформа, успокои Веселин Вучков синдикатите в МВР.

МВР е подложено на много по-голям междуинституционален контрол, коментира още министър Вучков. Формите на контрол върху ДАНС, ДАТО и други служби бяха напълно атрофирали, по мнението ми.

Според министъра трудно МВР може да се превърне в такъв мастодонт, какъвто може да бъде ДАНС.

По думите  му СРС-та са сериозна тема. Не може този, който иска СРС-та да разполага и с техника за прилагането им, е мнението на силовия министър.

Разглеждаме този законопроект като цялостна реформа в сектор „Сигурност", изтъкна председателят на вътрешната парламентарна комисия генерал Атанас Атанасов.

Според Румен Миланов, бивш шеф на НСБОП и НСО, както и бивш съветник по сигурността на президента, трябва да се промени Законът за СРС-та и бръмбарите да се разделят на два вида - СРС-та, свързани с наказателното производство и СРС-та свързани с националната сигурност.

 

Стабилизирането на сектор „Сигурност" изисква няколко мандата, според Румен Миланов. Прекалено централизирахме полицейските структури, коментира още той. По думите му изискване към главния секретар трябва да е 20 години трудов стаж и управленски опит.

ГДБОП да не се превръща в Централно районно управление, препоръчва Миланов. Според него обаче има логика тази структура да се върне в МВР.