Ако искам, мога да превзема Киев за две седмици". Това е заявил руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с шефа на Европейската комисия Жозе Барозу, след като Барозу е повдигнал темата за руското военно нахлуване в Украйна, пише италианският вестник La Repubblica.

Изданието излезе със статия, в която очерта провелата се в Брюксел извънредна среща на Европейския съвет през уикенда, на която лидерите на ЕС поискаха от Европейската комисия да подготви нови санкции срещу Москва. Именно на срещата Барозу е разкрил думите на Путин пред лидерите.

Германският канцлер Ангела Меркел е поискала санкции, макар че те могат да засегнат германската икономика. Канцлерът е изразил притеснения си, че Русия може да започне да създава проблеми в Литва или Естония.

Британският премиер Дейвид Камерън е бил вбесен след чутото от Барозу.

Италианският премиер Марио Ренци е поискал всички да се успокоят и че Русия е важен икономически, енергиен и стратегически ( помощта за Сирия и Ирак) партньор на ЕС.

Лидерите обявиха „не" на оръжейни доставки за Киев, но дадоха седем дни срок за изготвяне на „трето ниво санкции", които ще ударят финансовия и банков сектор на Русия. Част от икономическите санкции срещу Москва може да бъде забраната за купуването от европейските инвеститори на нови руски държавни облигации. Вашингтон и Брюксел не искат да навредят на руското население, а на олигархията в държавата.

Някои от лидерите са подчерта ли, че Путин не е вече рационален актьор и че неговите действия са мотивирани от национализъм и глад за вътрешно консолидиране.

Вестникът пише, че три държави са против нови санкции срещу Русия - Унгария, Словакия и Кипър. Посочените държави се страхуват, че мерките могат да засегнат отношенията с Москва и да окажат негативно влияние на икономите им, в които има руско участие.