Някои от учебниците за горните класове внушават нетърпимост към хомосексуалните отношения в обществото. В това са убедени от неправителствената гей организация "Джемини", която направи сериозен анализ на учебниците, предава БНТ.

Гей организацията готви препоръки към Министерство на образованието, хомосексуалните теми да влязат в учебниците по философия и психология.

Учениците четат дори с подробности за връзките на Яворов с Мина и Лора, но за връзките на Шекспир, Оскар Уайлд, Андерсен или Лорка - учебниците мълчат. Творчеството и личността на Явров не могат да се разберат, ако се пропусне хетеросексуалната му любов.

Не че хомосексуалните отношения на Байрон, Шекспир или Фройд, не бележат творчеството им. Но явно се пропускат като ненормални и скандални. Подобно отношение със сигурност не възпитава търпимост към различните - смятат от "Джемини".

Аксиния Генчева - изп. директор на "Джемини":
"В учебника, например, "Свят и личност, "любовта" е порив така на непосредствена обвързаност межу мъж и жена и така поставя рамките, че двама души от един и същи пол не могат да се обичат. Няма дефиниции що е то хомосексуалност, изобщо просто създава се впечатлението, че такива хора няма".

Учебниците образоват за идентичност, малцинства и дискриминация спрямо етнос и религия, но не и спрямо сексуална ориентация. Освен от учебниците, дали хомосексуалността или друго различие ще се дискутира в часовете, зависи и от личната мотивация на учителя. Но най-често тя е заклеймяваща.

Аксиния Генчева - изп. директор на "Джемини":
"Само, че класната и психоложката заявяват открито пред целия клас, че те обратни в класа нямат, затова няма да се говори на тази тема".

Вярно е, че в училище все още темата секс е табу, какво да се каже за хомосексуалността. Затова от "Джемини" ще настояват поне да не се поставят рамки на взаимоотношенията между хората, а учителите да не се опират само на написаното в учебниците.