Енергийната либерализация и енергийната ефективност могат да спрат покачването на цените. 

Това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос на журналисти в Авиобаза Крумово как ще коментира поскъпването на редица стоки, в това число и на горивата.

Той уточни обаче, че това са глобални трендове, тъй като по целия свят цените поставят рекорди и не само за горивата, но и за много други жизненоважни продукти.
"България трябва да положи огромни усилия, за да може сметките на хората да паднат двойно, а не просто единствено и само да растат нагоре", каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той смята, че тенденцията може да се обърне с целенасочена подкрепа по приоритета енергийна ефективност и като една от възможностите посочи Националната програма за развитие 2020.

"Очаквам в петък, заедно с ГЕРБ, да постигнем съгласието по "България 2020", по енергийната ефективност и либерализация, по предстоящата водна и административна реформа и сектор "Сигурност". Ако всички са "за" и аз ще очаквам наистина през 2012 година, след като има консенсус, да има и резултати", обяви Росен Плевнелиев.

23-ма военнослужещи от 24-та вертолетна авиационна база в Крумово бяха наградени от президента и главнокомандващ Българската армия.

На тържествена церемония в Авиобазата военните бяха отличени за участието им в мисията по оказване на помощ на населението пострадало от наводнението на 6 февруари 2012 година в района на хасковското село Бисер, съобщава Plovdiv24.bg.

"Дойдох тук, за да ви благодаря от името на целия български народ", обърна се към военнослужещите президентът.
"За изключителното себеотрицание и изпълнението на гражданския ви дълг. Със сигурност можете да се гордее с това, което направихте, а именно спасението на човешки животи. Българската армия доказва, че думите доблест, военен дълг и изпълнена задача с чест - пример за следващото поколение, се градят тук при вас, в базите и в операциите, в тежките моменти", каза в словото си главнокомандващият.

Той беше категоричен, че той като президент ще бъде с армията не само в моменти на изпълнен дълг, но и в тежки такива като Афганистан.
"Българите имат пълното основание да спят спокойно, защото вие показахте своя изключителен професионализъм", каза още Плевнелиев.

Главнокомандващият наблегна на факта, че като държавен глава е решил първото удостояване с медали в неговия мандат да не бъде в Гербовата зала, а на терен както днес и обеща, че това няма да е последно.

С указ на президента с ордени бяха отличени шестима. С орден Първа степен: командирът на 24-та авиобаза "Крумово" бригаден генерал Златко Златев, с орден Втора степен-старшина Петко Кирков, с орден Трета степен- майор Крум Семов, старши лейтенант Васил Стачев, офицерски кандидат Димо Костов и Антон Христозов - борден съпроводител. Министерство на отбраната и началника на отбраната също отличиха военнослужещи в базата с почетни знаци, грамоти, парични и предметни награди.

Държанвият глава се ангажира с инициирането на благотворителна кампания по набирането на необходимите 10 000 лева за ремонта на единственият останал в Европа хидроплан „Арадо", който е ситуиран в Националния авиационен музей в Крумово, съобщава Радио Пловдив.

Уникалният самолет е бил част от германските оръжейни доставки за българската авиация през 1942 година, но в момента е с почти напълно разпаднал се корпус и външна обшивка. Оказва се, че заради историческите обрати тогава, самолетът е воювал еднакво успешно и в двете фази на военно-политическата ситуация - срещу съюзниците до Девети септември и срещу германските войски в Отечествената война след това.

В тази връзка президентът обеща, че до октомври, когато ще честваме стогодишнината на българската бойна авиация, историческият хидроплан ще бъде напълно отремонтиран.