В началото имаше надежда, след това бяха използвани думите "политическа воля", сега в този доклад липсват тези констатации.

Това коментира и Екатерина Михайлова от Синята коалиция по повод междунния доклад на Брюксел за напредъка ни.
Политическата воля се е изпарила, категорична бе тя.

Според нея констатациите за реформиране из основи на съдебната власт не означават козметична промяна, а основна и то залегнала в българската Конституция. Екатерина Михайлова подчерта, че още преди да е излязъл докладът, управляващите започнали да се оправдават.

Така, както тройната коалиция обвинявала опонентите си, сега по същия начин реагирали и от ГЕРБ, смятат сините. Докладът е негативен, категорична бе синята депутатка.
Този доклад слага знак за равенство между ГЕРБ и Тройната коалиция, заяви и Димо Гяуров. Според него с премахването на изрази като "политическа воля" ЕК по нейния деликатен начин казва, че липсва каквато и да е реформа. ЕК казва, че реформа не се прави, което е директно послание към министър-председателя, смята той.

Ще се наложи да бъдат взети конкретни мерки, подчерта Гяуров. Спроед него трябва да се понесе отговорност от съответните ръководители на ресорните министерства.