Последните снимки на Плутон,  изпратени от космическата сонда  New Horizons поднесоха нови изненади и нови загадки, съобщават учените от НАСА.

New Horizons предостави доказателства за наличието на придвижващи се ледове по повърхността на планетата-джудже. Такова движение е регистрирано по  лявата граница на ярката  сърцевидна зона, която предизвика вълнение, както сред учените, така и сред любителите на астрономията по света.

Учените посочват, че регистрираните белези на сегашната геологическа активност на Плутон, са нещо, на което изследователите са се надявали, но не са очаквали.

„Наблюдавали сме подобни процеси на повърхността на активни светове като Земята и Марс." - коментира изследователят Джон Спенсър, като добавя: „Това наистина ме кара да се усмихвам."

Новите близки снимки на Плутон разкриват в западната част на „сърцето" вълнуващ фрагмент - приблизително с площта на щата Тексас, който се е придвижвал и може би продължава да се движи както земните ледници.

Западната част на сърцевидната зона - Tombough Regio, която на снимките е разположена отляво, изглежда различна от дясната половина.

Лявата страна на вид е доста по-плътна и „оцветена".
Учените смятат, че именно западната част „продуцира" материала, формиращ сърцевидната зона.

Посочва се, че на планетата протича процес - може да става дума за вятър, предизвикващ придвижването на този материал от западната към източната половина.

Изследователите предполагат, че наблюдаваната  ярка „оцветеност" на  „сърцето" може да се дължи на сняг от азот.

Температурите на Плутон са твърде ниски - около -380 градуса по Фаренфайт, за да може лед от вода да се придвижва по подобен начин.  
Напълно е възможно обаче ледът на Плутон да е съставен от азот, чиято температура на топене е -346 градуса по Фаренхайт. Предполага се, че този лед преминава в течно състояние през топлите сезони.

Светлите зони на Плутон са по-млади от по-малко ярките, които са се формирали по-рано.

По-рано беше съобщено, че атмосферата на Плутон е наситена с въглеводороди, образуващи своеобразна мъгла, която е първопричина за червеникавия оттенък на планетата. Върху повърхността валят постоянни дъждове.

New Horizons направи и друго откритие - спътникът Харон е почти изцяло лишен от атмосфера.