Пожарът, който бушува едно денонощие в района на селата Гостун и Осеново край Банско, беше потушен. Стихията изпепели няколко хиляди декара гори, а борбата с нея беше силно затруднена заради труднодостъпната планинска местност и силния вятър, съобщава БиТиВи.

Все още не е ясна причината за пламналия огън. По всяка вероятност става въпрос за немарливост, а не за умишлен палеж. Сега обстановката в района е спокойна, дежурят специални екипи. Разпространението на пламъците е спряно.

Костадин Ташков - директор на Областната служба по пожарна безопасност в Благоевград, уточни, че пожарът е напълно овладян и в момента се доизгасяват някои тлеещи огнища. По думите му до края на днешния ден пожарът най-вероятно ще бъде изгасен, но дежурствата ще продължат, за да бъде предотвратено евентуално възобновяване.

От националната дирекция по горите в Благоевград поясниха, че засегнатата площ е около 2000 декара, като около 1600 декара са горски фонд, останалите - селскостопански. Пострадалите райони са основно с бял и черен бор на различна възраст, най-младите дървета са около 15-годишни. Голяма част от пожара е върхова и много от дърветата вероятно ще изсъхнат напълно.

Стана ясно още, че засегнатата дървесина ще се използва за дървообработване и други производствени цели. Участъците, които не могат да бъдат възстановени по естествен начин, ще бъдат залесени.

Кметът на Банско - Александър Краваров, заяви, че днес в района има около 40 души доброволци, които „правят това, което им кажат пожарникарите." По думите му няма хора, които са напуснали къщите си през нощта от страх заради огнената стихия.

Нямаше никаква опасност за хората, категоричен бе кметът на Банско.