Европейският съюз отказва да коментира спорните изявления на американски дипломат относно усилията на Брюксел да помогне за разрешаване на украинската криза, отбелязва „Франс прес".

Ние не коментираме изтекли съмнителни телефонни разговори", каза говорител на шефа на външната политика на ЕС Катрин Аштън.

Европейският съюз „е ангажиран да помогне на народа на Украйна да премине през сегашната политическа криза", добави говорителят.

Говорителят отказа повече коментари по темата.

Припомняме, в медиите излезе телефонен разговор на асистент държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, в който тя казва „Майната му на ЕС". Разговорът е бил с американския посланик в Киев Джеф Пайет.

По време на разговора жената споменава ООН и вероятната роля на организацията да се опита да помогне при разрешаването на кризата в Украйна.

Мисля че това би било чудесно да се помогне като се привлече ООН и вие знаете, майната му на ЕС, казала тя.

Мъжът отговори: „Ние трябва да направим нещо заедно, защото вие можете да бъдете сигурна, че ако започне да се печели положение, то руснаците ще работят зад сцената, за да го торпилират".

Жената твърди в записа, че Кличко не трябва да влиза в нито едно ново правителството: „Не мисля, че е добра идея".

Тя добави: „Мисля че Яц (Арсений Яценюк) е човекът, който има икономическия опит".

Топ дипломатът на Вашингтон за Европа се извини веднага на своите колеги от ЕС.

Телефонният разговор е прихванат и качен в YouTube от руснаци.

Двамата американски дипломати са обсъждали предложението на украинския президент Виктор Янукович да даде управлението на страната на опозицията.

Американски официални лица не отхвърлят, че е имало такъв разговор, но отказват да съобщят подробности. Те дори обвиняват Русия, че подслушва телефоните на дипломати.

Нека ви съобщя, че тя се свърза с колегите й от ЕС и разбира се поднесе своите извинения", обяви говорител на Държавния департамент.