Най-голямата синдикална организация в МВР - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) реагира остро на решението, с което се увеличава размерът на общия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия - от 25 на 27 години, считано от 1 януари 2012.

Недоволството им е факт, въпреки че вчера, по време на срещата между синдикалните организации в системата на МВР и заместник-министрите на вътрешните работи Димитър Георгиев и Веселин Вучков, полицаите запазиха получаването на 20 брутни заплати при пенсиониране. Срещу последното възрази бизнесът, като председателят на КРИБ Огнян Донев изтъкна, че от 4 години работодателите поставят въпроса да се махнат привилегиите при пенсиониране на служителите в администрацията на МО и МВР.

Срещата бе свикана във връзка с намеренията на правителството за промени в социалните придобивки на служителите в системата на сигурността.

От МВР синдиката обаче са категорични, че начинът, по който е взето решението, може да бъде квалифициран единствено като отказ от страна на Министерския съвет от участие в социалния диалог с държавните служители от сектор „Сигурност".

Решението е взето без преди това да са проведени каквито и да било консултации или преговори и дори без синдикалните организации да получат каквато и да е информация, обясняват от СФСМВР.

Валентин Попов, председател на организацията, подчерта, че социалният министър и министърът на вътрешните работи са гарантирали, че увеличаването на осигурителния стаж ще протече плавно - с по четири месеца годишно.

Само година по-късно правителството предлага точно обратното - скоково увеличение с две години. Нашите членове основателно биха се запитали съществува ли изобщо гаранция, че след още една година нещата няма отново да се променят драстично, пита той.

Организацията категорично се противопоставя на порочния начин на вземане на решения, касаещи членовете им и ще положат съгласувани усилия за създаване на работеща система - аналог на Националния съвет за тристранно сътрудничество, която да гарантира провеждането на социален диалог между Министерски съвет и синдикалните организации в сектор „Сигурност", пишат още в позицията си от организацията.

Те са категорични, че е недопустимо генерални решения, които засягат съдбата на хиляди хора, на редови военнослужещи и полицаи, да се взимат без да бъдат дискутирани със синдикалните представители в сектора на сигурността.

От СФСМВР припомнят, че преди месец са пуснали официални писма с искане за срещи с министъра на финансите Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов, на които не са получили отговор. Допълват, че по време на срещата с двамата заместник-министри е обсъдено решението на Министерски съвет за бъдещи съвместни действия на синдикалните организации.

Съвместно с колегите от другите синдикални организации, представихме сериозни аргументи против исканите промени и те бяха чути от ръководството на МВР.

Предстои ни да представим тези аргументи и пред парламентарните комисии в Народното събрание, които предстои да приемат предложенията на Министерския съвет, допълни Попов.