САЩ са готови да предприемат сериозни действия срещу Сирия, ако планът на специалният посланик на ООН и Арабската Лига Кофи Анан за сформиране на коалиционно правителство в страната не бъде реализиран.

Това заяви Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън в интервю за „Блумбърг", цитирано от Интерфакс.

"Смятам, че днес сме в такъв етап, който позволява да се обръщаме към Съвета за сигурност на ООН, да разглеждаме и налагаме санкции в случай че упълномощеният от нас Кофи Анан докладва в Съвета за сигурност, а той обеща да направи това, ако сирийското правителство не сътрудничи, ако други страни не искат да сътрудничат, ако няма никакъв прогрес", изтъкна тя.

По думите й, ако сирийското правителство не действа „тогава ще бъдем длъжни да действаме". „Вярвам, че можем да положим основата в съответствие с която ще стане ясно, защо трябва да предприемем такива действия", изтъкна Клинтън, след като бе запитана за прилагането на Член 7 от Устава на ООН и дали Русия и Китай ще се съгласят с това.

Член 7 от Устава на ООН предвижда възможност за прилагане на сила срещу държави в случай на заплаха за международния мир.