През месец март бе отчетен най-малкия бюджетен дефицит ,на месечна база от началото на годината след като за януари и февруари той беше съответно 499.1 млн. лв. и 899 млн. лв, информира money.bg

Разликата между приходите и разходите по консолидираната фискална програма (републиканският бюджет заедно с този на общините, НЗОК НОИ и др.) за март тази година е била 270.9 млн. лв., показват данните на Министерството на финансите.

Така от началото на годината дупката в държавните финанси нараства до 1669.9 млн. лв.

Постъпленията от мита към март 2010 г. възлизат на 20.8 млн. лв., което е с 18.4 млн. лв. повече в сравнение със същия период за миналата година.

Приходите от преките данъци са в размер на 1 069.9 млн. лв., а от корпоративни данъци - 556.2 млн. лв.

Постъпленията от данък върху доходите на физически лица са в размер на 484.5 млн. лв., което е с 8.9 млн. лв. повече в сравнение с този период през 2009 г.

Данъкът с най-голям относителен дял в данъчните приходи е ДДС, като приходите от него са в размер на 995.3 млн. лв.

По показателя погашения по външни заеми по централния бюджет за първите три месеца на 2010 г. са изплатени 34.3 млн. лв. Само през месец март са изплатени 30.1 млн. лв., от които 17.7 млн. лв. по дълга към Световна банка и 12.3 млн. лв. към правителството на Германия по силата на двустранно споразумение в рамките на Парижкия клуб.

По държавните инвестиционни заеми, управлявани от министерствата и ведомствата за отчетния период са усвоени средства в размер на 61.4 млн. лв., от които 59.6 млн. лв. са по заемите на Агенция „Пътна инфраструктура

Операции с държавни ценни книжа по централния бюджет през първото тримесечие на годината е реализирано отрицателно нетно финансиране с ДЦК в размер на 91.1 млн. лв., като за месец март то е положително в размер на 120.9 млн. лв.

Общият размер на емитираните облигации през отчетния период е 292.0 млн. лв.

През март са емитирани ДЦК със срок 10 г. и 6 месеца и 5 г. с номинал съответно 60 млн. лв. и 65 млн. евро. Отчетените погашения за периода са в размер на 383.1 млн. лв.

Изпреварващият ръст на разходите през първите 3 месеца на годината се дължи на по-високите социални и здравноосигурителни плащания, по-високия размер на усвоените инвестиционни разходи и субсидии за реалния сектор и селскостопанските производители, свързани с усилията на правителството за стимулиране на икономиката и др.

Сериозен натиск върху изпълнението на разходите през първото тримесечие оказа и започналото изплащане на неразплатени задължения на държавата от предходната година.