Бившият ски шампион Марк Жирардели ще бъде новият съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова по зимни спортове. С негова подкрепа Ангелкова си поставя за цел страната ни да се превърне в разпознаваема годишна туристическа дестинация, която да достигне до топ 5 на европейския пазар.

Министърът призна, че целта й е доста амбициозна, но от друга страна тя вече е готова и с основните приоритети на Министерството на туризма, което се отделя от Министерство на икономиката и енергетиката и скоро ще се помещава в нова сграда - тази на закритото Министерство на инвестиционното проектиране.

Сред първите задачи на Ангелкова са изготвянето на устойчива национална стратегия по туризъм, уреждане на правния статут и управлението на курортите, работа по регионалните брандове и по туристическата инфраструктура. В плана на министъра влиза и създаването на Национален фонд по туристическа инфраструктура и атракции, който по реалистична прогноза може да заработи от началото на 2016 година.

Стана ясно и че се работи по наредбата за обезопасяване на ски пистите, тъй като зимният сезон в Банско се открива от утре.

Министерство на туризма с е готово да започне да се труди и по кандидатстване за европроекти по оперативните програми за следващия програмен период, в които за туризъм е заложен общо 1 млрд. евро, за който страните членки на ЕС се борят по конкурентен принцип.

Министерството ще разработи и нови регионални звена и туристически представителства в чужбина, като ще обособи и специално звено за статистика и анализ в туризма заедно с нова дирекция за работа по европрограми.

Новият съветник на министъра пък обеща, че ще направи всичко възможно по силите му, за да може името на България да се знае навсякъде по света, специално що се отнася за зимния туризъм.

Като пръв съвет към Ангелкова, Жирардели отправи предложението да анализираме внимателно както силните страни на нашия туризъм, така и силните страни на други чуждестранни дестинации, които през годините са се утвърдили като безспорни лидери по зимен туризъм. Според ски шампиона българските планини са великолепни за целогодишен туризъм, стига да имаме добре развита инфраструктура и да предлагаме качествено обслужване на туристите.

Оказа се обаче, че напоследък страната ни среща проблеми именно в притока на туристи. По данни на министър Ангелкова за периода януари-октомври 2014 г., спрямо миналата година, има ръст на посещенията в България с цел гостуване и бизнес с 5,6 %, но за сметка на това има спад от почти 7 % на чужденците, които идват в страната ни с цел почивка и ваканция. Отливът на туристи се наблюдава предимно от Русия и Украйна.