Основният монопол, който най-много тормози хората се нарича ГЕРБ. Това е заключението, което от ВМРО направиха в края на мандата на Бойко Борисов и на фона на ескалиралото напрежение в страната.

От партията на Красимир Каракачанов не се задоволяват с вчерашната оставка на Симеон Дянков.
Не става само с оставката на един или друг бушон. Ножът е опрял до кокала и хората се бунтуват, заяви лидерът на ВМРО по време на пресконференция в централата на партията.

Той настоява за оставка на правителството, съставяне на служебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори в максимално кратък срок.
Според войводите следващото правителство трябва да бъде създадено от експерти и да работи за съживяване на икономиката и повишаване доходите на хората; разбиване на монополите във всички сфери; незабавни мерки за преодоляване на демографската катастрофа и борба с етническата престъпност.

Основна причина за бунтовете, които според Каракачанов са напълно закономерни и очаквани предвид арогантното поведение на управляващите през тези три години и половина, са неадекватните им действия и опитите по време на криза да си правят куц PR.
Премиерът се скри, а в една такава ситуация той трябва да е сред хората. Той трябваше да отиде при тях, не когато трябва да обира народната любов, а когато те са разгневени и да ги успокои с адекватни мерки, поясни още Каракачанов.

По думите му, Борисов позабегна през последните дни, защото не знае какво да прави: „Беше си създал един медиен и публичен комфорт. В ГЕРБ не са свикнали някой да им скача. Скочи им ДПС - кажат им Цанков камък, скочи им БСП - кажат им нещо друго. Сега обаче скача народът."
Каракачанов изтъкна, че от поне две години хората поголовно псуват ГЕРБ, но те не ходят по улиците и няма как да знаят това, камо ли да предположат, че нещата ще станат толкова сериозни.
В това правителство и около премиера няма умни хора. Кой да го посъветва - Цветанов ли, Дянков ли, Добрев ли? Няма хора, които са в час. Когато си се събуждал всяка сутрин и си мислил, че си най-великият и харесван и в един момент хората ти казват „Уууууу, долу" - ти просто се стресираш. Затова се скри, обясни още Красимир Каракачанов.

Той не може да си обясни и друго решение на министър-председателя - да преквалифицира министърът по евросредствата Томислав Дончев във финансов.
Няма такова правителство в света, не е имало и в България в най-тежките й времена - да сложиш филолог за министър на финансите. Това е все едно мен да ме направите шеф на АГ болница, възмути се още лидерът на ВМРО.

Той прогнозира, че протестите срещу ЕРП-тата, които прераснаха в бунт срещу управлението, ще продължат, тъй като „януарските сметки на практика убиха българските граждани."

Българинът е подложен под един тотален геноцид и това се случва с участието на настоящото правителство. През цялото време те обвиняваха предишното управление и хан Аспарух за проблемите, с които се сблъскваха, обясни Каракачанов.
В неделя от ВМРО организират и голям общонационален митинг в София. Войводите допускат и че правителството може да създаде провокации, които да отвратят хората и да ги противопоставят едни на други.