По време на поредното заседание по делото за аферата „Костинброд" съдът прочете и показанията на свидетели от досъдебното производство.

Сред разпитаните е и социалистката Мая Манолова. От показанията й става ясно, че тя е подала сигнала за печатницата само до прокуратурата, а не и до медиите.

Пред разследващите тя посочва, че се занимава с темата за контролирания вот от 2011 г., когато се проведоха местни и президентски избори. Манолова споделя опасенията си от т.нар. "индианска нишка" като популярен метод за фалшифициране на изборите.

Манолова се поинтересувала от печатницата, която подготвя бюлетините. Още тогава тя е установила, че Светлин Танчев (към онзи момент депутат от ГЕРБ, сега от ББЦ) и майка му имали интереси към "Мултипринт". Манолова обаче не знаела в какво точно се изразяват те. По-важното според нея било, че интереси от костинбродската печатница имали ГЕРБ. По тази причина социалистката поискала да знае къде ще се отпечатват бюлетините за Парламентарни избори 2013 г. и разбрала, че поръчката е възложена отново на "Мултипринт".

Пред разследващите органи Манолова разказала още, че на 9 май 2013 г. е получила плик, без да е посочен подател, съдържащ флашка и 2 листа с информация. Материалите отразявали същите опасения, каквито и тя имала - за манипулации на изборите. С помощта на секретарката на "Позитано" тогава - Ваня Иванова, Манолова изготвя два сигнали за надпечатване на бюлетини и манипулация на вота, които внася в Прокуратурата.

Манолова разбира от медиите, че печатницата е затворена и се проверява. Тя разказала пред разследващите също, че й се е обадил Асен Агов от ДСБ. Той й казал, че намерените в костинбродската печатница бюлетини не са единствените.

Агов предава на Манолова информацията, че в едно училище на пълнолетните ученици се раздават предварително попълнени бюлетини в полза на ГЕРБ, придружени с парични суми от 40 лева.