SORA ще прави паралелното преброяване на резултатите от парламентарния вот.
Преброителят ще предостави данните от всички 11 900 секции онлайн. Данните от вота ще бъдат незабавно публикувани на http://fairelections-bulgaria.eu.

В София бе подписано споразумение за паралелното преброяване между БСП, ДСБ, Атака, ДПС и България на гражданите.

Днес 5 партии направиха много важна стъпка за гарантиране честността на изборите, заяви социалистът Кристиян Вигенин след подписване на споразумението. Във всяка една демократична страна, по думите му, партиите имат една задача - гласът на избирателите да бъде отчетен правилно.

Вигенин увери, че макар и изповядващи различна идеология, тези 5 партии ще защитават честния вот.

ГЕРБ контролира 30 от 31 РИК-ове, на практика те доминират и в ЦИК, изтъкна социалистът. По думите му МВР все още се контролира от Цветан Цветанов. Вигенин е убеден, че днешното споразумение ще гарантира честни избори.

Той е притеснен от изказаното опасение на професор Михаил Константинов, че може да има отклонение при преброяването.

Честността на изборите е фундамент на демокрацията, заяви Йордан Цонев от ДПС и се закани неговата партия да е гарант за това. Той каза, че доверието в политическата система е силно разрушено особено в последните 4 години заради управлението на партията на Бойко Борисов.

Последиците от подписаното споразумение по думите на Явор Нотев от Атака, е гарант, че няма да има задкулисни съглашения между партиите, които го подписват. Да бъдем честни към българските избиратели, това по думите на националистът е бил водещият мотив за Атака да се включи в инициативата.

Когато демокрацията в една страна е така тежко поразена, както е в България в момента, задължение на всеки демократ е да се ангажира с честността и прозрачността на изборите, смята Веселин Методиев от ДСБ.
Днешното споразумение, по думите му, ще позволи на всички българи да станат по-големи демократи.

От ДСБ са ангажирали 9000 свои симпатизанти в паралелното преброяване. Няма по-добър начин от това да контролирам комунистите от това да седя тук и да ги гледам какво правят, с тези думи Веселин Методиев коментира обвинението на ГЕРБ, че участниците в паралелното преброяване готвят широка следизборна коалиция.

Йонко Грозев от ДБГ посочи, че с паралелното преброяване ще се намалят манипулациите. Служебното правителство, според него, недостатъчно се е разграничило от кабинета на Бойко Борисов. Грозев поясни, че на ДБГ са предлагали гласове. Тези „търговци", по думите му са наблюдавани от партията къде другаде предлагат купуване на вот.

SORA е сред водещите частни институции за публични изследвания в Австрия. Между 22.00 и 00.00 часа на изборната нощ първите резултати от паралелното преброяване могат да са на лице, увери Гюнтер Огрис, научен директор на SORA.
Официалните резултати от паралелното преброяване ще е ясно на 13 май.

Засега не се предвижда и други партии да бъдат присъединени към споразумението, но инициаторите увериха, че всички формации, които искат да ползват резултатите от преброяването, ще могат да ги получат.

142 хиляди евро с ДДС е стойността на договора с австрийската фирма. Парите са от партийните субсидии. И тъй като ДБГ не получават държавна субсидия, Йордан Цонев поясни, че от партията на Меглена Кунева ще участват с „каквото имат от сърце".