Руското външно министерство изрази загриженост във връзка с поисканата от египетския прокурор смъртна присъда чрез обесване за бившия президент на Египет Хосни Мубарак, съобщава РИА Новости.

Припомняме, процесът срещу Мубарак, негови роднини и приближени беше възобновен миналата седмица. Експрезидентът и бившият ръководител на вътрешното министерство Хабиб ад Адли в Египет са обвинени в разстрела на мирни граждани по време на антиправителствените протести в началото на 2011 година. Те не признават своята вина.

Процесът в Кайро все още продължава. В същото време последните съобщения се приемат в Москва със загриженост. Ние неизменно изхождаме от това, че става дума за вътрешен въпрос на дружеския ни Египет. Надяваме се, че окончателното решение ще бъде прието на базата на най-високите международни юридически стандарти, се посочва в съобщението на външното ведомство на Русия.

Оттам допълват и че в случая с Мубарак е възможно да се вземат предвид хуманитарните съображения. Става дума за човек на преклонна възраст - той е на 83 г. и по последни данни е тежко болен. Освен това като политик през февруари миналата година той прие решението да се откаже от властта, което до голяма степен позволи да се избегнат допълнителни жертви сред цивилното население.

Преди дни и Франция се обяви против смъртното наказание, поискано от прокурора по отношение на бившия държавен глава.