Нямам вина, за да имам чувство за вина. Това заяви пред Нова телевизия шафнерът на изгорелия вагон на злополучния влак София - Кардам Георги Георгиев.

Припомняме, огненият ад преди седем години погуби живота на 9 души. Кондукторът на пламналия вагон бе обвинен в престъпно бездействие, довело до смъртта на девет пътници. Според материалите по делото Георгиев не е спрял влака навреме, ползвал е негоден пожарогасител, действал е хаотично и не е предупредил пътниците за пожара. Той е с условна присъда и все още работи като кондуктор в спален вагон.

Преди два дни в Добрич почетоха паметта на загиналите.

Убиец е вагонът. Не съм предизвиквал пожар, не съм натискал никого да остава вътре. Не съм запречвал врати. Каквото съм могъл, съм го направил. Аз не съм спасител, аз съм кондуктор. Това е положението", заявява Георги Георгиев, който все още не мисли, че има причина да изпитва чувство за вина.

Той пита какво трябва да каже на родителите - да се извини, че е убил детето им ли, при положение, че не е убивал никого.

Шафнерът отхвърли обвиненията на родителите на жертвите, че е консумирал алкохол в деня на инцидента.

Той твърди, че е извикал, че има пожар. Пита може ли да отваря всяко отделно купе и да уведомява пътуващите. Цялата работа е за едни чанти. Добруджанецът си обича чантите - лаптопа и останалото. Нищо не могат да ми направят, без да съм извършил нарушение", категоричен е Георгиев.

От своя страна бащата на една от жертвите заявява, че пожарът е можел да бъде потушен още в самото начало.