Две силни земетресения бяха усетени в Северна и Североизточна България малко след 20.15 минути и след 21.19 часа, съобщиха читатели на news.bg.

Първият трус е бил с магнитуд от 5,5 по скалата на Рихтер, а вторият - 4,5 по Рихтер, съобщи БНТ. Няма данни за пострадали и сериозни материални щети на територията на страната. 

Трусовете са усетени в района на Горна Оряховица, Добрич, Плевен, Белене, Варна, Свищов, Силистра и други градове в северните части на страната.

Между 3-та и 5-та степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник е била интензивността на усетения земен трус на територията на страната, съобщава министерството на извънредната ситуация.

Екипи на министерството на извънредните ситуации са в повишена готовност за извършване на неотложни аварийни и спасителни работи при необходимост, се посочва в прессъобщението на ведомството.

Епицентърът е засечен от сеизмолозите във Вранча, Румъния.

Според румънските медии епицентърът на земния трус от 5.3 по Рихтер е бил на дълбочина 96 км, на около 145 км североизточно от столицата Букурещ.

До момента няма данни за жертви и разрушения.

Земетресението е усетено и в столицата на Молдова - Кишенеу. Според директора на Центъра по сеизмология към академията на науките Йон Илеш силата на труса е била 5 по Рихтер.