Нито един лев от таксите за платено паркиране в столицата не влиза в общинския бюджет. Това обявиха от Софийския обществен съвет. От там твърдят, че са се сдобили с пряко доказателство за този факт. Свидетелството е част от становището на Дирекция „Финанси" към Столична община по повод проекта за нова наредба за паркирането, адресирано до правната комисия на Столичния общински съвет, председателствана от Искра Ангелова.

От дирекцията са посочили, че приходите от такси за паркиране постъпват в общинското дружество „Център за градска мобилност" ЕАД, което извършва дейностите по паркирането на територията на Столична община. По банковите сметки на Столична община или нейни подведомствени разпоредители с бюджет не постъпват средства от такси за паркиране и те не се отчитат и консолидират в дирекция „Финанси", подчертават още от администрацията.

От Софийския обществен съвет посочват още, че в писмото си Искра Ангелова обръща внимание и на факта, че според Закона за местните данъци и такси, по-конкретно чл. 9а, ал. 3, приходите от местните такси трябва да постъпват в бюджета на общината.

Софийски обществен съвет отдавна алармира за нередностите около зоните за платено паркиране, включително и за неправомерното пренасочване на приходите от тях към търговското дружество „Център за градска мобилност" ЕАД. Зоните не са паркинг, за да се ползват за стопанска дейност. Предвид размера на отклонените средства смятаме, че е налице престъпление в особено големи размери. В момента по наша инициатива тече прокурорска проверка по случая", коментират от обществения съвет.