Съобщения в интернет блоговете в Китай за струпване на военна полиция в Пекин през нощта и рано тази сутрин разбуни духовете в страната, пише theepochtimes.

Ключови фигури в акцията според слуховете са Ху Дзинтао - президент на Китайската народна република, премиерът Вън Дзябао, членът на Политбюро на Китайската комунистическа партия Джоу Йонгканг и Бо Шилай, който на 15 март беше отстранен от поста председател на Градската комунистическа партия в град Чончинг от Вън Дзябао след скандал от времето, когато е оглавявал полицията в Чонгчинг.

Кореспондент на Securities Market Weekly в Пекин съобщава за необичайно военно присъствие в столицата. В блога си той е написал, че се вижда много военни автомобили, улица Чанган непрекъснато се контролира, много цивилни полицаи има по всичките й пресечки, като някои от страничните улици дори са затворени с метални ограждения.

Според съобщението, което се разпространява в китайския интернет, военни части с неясно предназначение бързо са окупирали ключови места в Джуннанхай, където е резиденцията на китайските висши ръководители в Пекин, както и столицата Пекин рано тази сутрин съвместно с пекинската въоръжена полиция.

Военните са влезли в Пекин „за да вземат Бо Шилай" според съобщенията.
Според читател на The Epoch Times в Пекин се извършва военен преврат. Все още не е ясно дали има и кои са арестуваните.

Междувременно ИТАР-ТАСС цитира японско издание, според което напрежението е заради акция, при която е арестуван Бо Шилай.

Той е разследван за корупция, като подозренията са свързани с дейността на съпругата му, срещу която има сериозни компромати.
62-годишния Шилай доскоро бе считан за много перспективна и влиятелна фигура, като се очакваше през есента да стане постоянен член на Политбюро на Централния комитет - който е висшият орган на властта, включващ само 9 души.
Според наблюдателите амбициозният политик, който доскоро управляваше 30-милионен град, е загубил борбата с групата около китайския президент Ху Дзинтао.