Президентът на САЩ Барак Обама отказа да коментира случая с избягалия китайски дисидент Чен Гуанчен. Припомняме, един от най-изявените активисти успя да избяга посред нощ от домашен арест. Според някои информации Гуанчен, който е сляп от ранно детство, е получил убежище в американското посолство в Пекин.

На пресконференция американският държавен глава заяви, че е запознат със съобщенията в медиите, но на този етап няма да коментира ситуацията около Гуачен, съобщава БиБиСи. Все пак Обама изтъкна, че всеки път, когато „САЩ се срещнат с Китай, въпросът за човешките права излиза на дневен ред".

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън също отказа да коментира случая, но посочи, че спазването на човешките права ще бъде една от темите, които ще бъдат дискутирани по време на предстоящата й визита в Пекин.

Междувременно от държавния департамент потвърдиха, че американският помощник държавен секретар за Източна Азия и Тихия океан Кърт Кембъл е пътувал за китайската столица, но отказаха информация дали станалото с активиста е било тема на обсъждане.

Чен Гуанчен се намира под домашен арест в провинция Шандонг от 2010 г., след като прекара повече от четири години в затвор по обвинение за нанасяне на имуществени вреди и възпрепятстване на транспорта.

Активистът, който е адвокат, предизвика гнева на властите, след като ги обвини, че са позволили извършването на 7 000 криминални аборта само в една китайска провинция. Според негова информация други са били подлагани на насилствена стерилизация. Малко след отправените обвинения, той беше осъден на лишаване от свобода, а редица правозащитни организации определиха процесa за скалъпен.