OTP проявява интерес да закупи ДЗИ Банк, заявиха вчера от ръководството на най-голямата унгарска банка в рамките на обширна пресконференция, проведена вчера по повод публикувания финансовият отчет на OTP за първото полугодие на 2006 година.

След закупуването на украинската "Райфейзенбанк" и руската "Инвестсбербанк" унгарците от OTP продължават своята експанзия в Централна и Източна Европа, става ясно от публикация в унгарското онлайн издание Portfolio.hu.

Освен OTP интерес към българската институция проявяват още 4 други организации, заяви вицепрезидентът на унгарците Ласло Волф.

Унгарската институция е пред финализиране на сделката с банка "CKB" в Черна гора, която се очаква да приключи в следващите две седмици.

Ако OPT, които са основен кандидат за закупуването на румънската "СЕС" финализират и тази своя планирана сделка, то покупките трябва да увеличат печалбите на унгарците с около 222 милиарда унгарски форинта до 2007 година.

Припомняме, че през май 2003 година OTP закупи 100% от капитала на Банка ДСК за 311 млн. евро.
Публикуваният финансов отчет на банковата институция пък показа печалба в размер на 339.05 млн. евро за първото полугодие на 2006 година, или ръст от 21,6% на годишна база.
Активите на банката възлизат на близо 21 млрд. евро.

Днес акциите на ДЗИ Банк се търгуваха на нашата борса на цената от 5.35 лв. за бр., реализирайки ръст от близо 1%. По позицията бяха прехвърлени общо 4 хил. акции от банковата институция.