Дърво се стовари върху пейки в местността "Кьошковете" в Шумен и уби дете. Трима души са ранени, съобщиха от ОД на МВР в Шумен.

Сигналът за инцидента, който е станал малко след заслон по еко-пътеката в парка, е подаден вчера около 19.00 ч.

Цялата тежест на дългия около 25 м бук се стоварила върху две пейки. На тях са стояли 19-годишна жена и двегодишният й син, както и двама 21-годишни младежи.

На място са били изпратени екипи на Спешна помощ. Те са откарали 21-годишния Г.А в болница, а детето е починало на път за здравното заведение .

21-годишният е с черепно-мозъчна травма, но не е с опасност за живота след извършена операция. С охлузни рани и освободени за домашно лечение са 21-годишният Б.Б и майката на детето.

Спасителен екип към Областно управление „ Пожарна безопасност и защита на населението" е разчистил падналият бук.

Образувано е досъдебно производство.

Започва оглед на пешеходните зони в природния парк „Шуменско плато" и при необходимост ще бъдат изсичани дървета. Решението е прието след тежкия инцидент на алея в парка.

На мястото на инцидента сутринта бяха кметът на Шумен Красимир Костов и неговият заместник Иван Йонков, както и директорът на Дирекция "Природен парк „Шуменско плато" Десислав Милев. От направения оглед стана ясно, че дървото е над 130-годишен мизийски бук, здраво и зелено и нищо не е предвещавало неговото пречупване.

Красимир Костов изрази съболезнования към близките на загиналото дете и заяви, че общината ще подпомогне семейството. Той допълни, че на предстоящата среща с ръковоствата на парка и на дирекцията на горите ще се вземе решение да се направи допълнителен оглед, особено около детските площадки, по пешеходните пътеки и алеите в парка, за да се изчистят изсъхналите и опасни клони и дървета.