Замразява се възрастта за пенсиониране през 2015. Това се разбраха синдикати и правителство на съвместна неделна среща. През 2015 г. ще се запази законовото изискване за 4 месеца увеличение на годините за стаж.

Калфин с ултиматум към социалните партньори за ранното пенсиониране
Още...

Това се реши часове преди да изтече срокът за внасяне поправки между първо и второ четене в бюджета на ДОО за догодина и няколко дни след големия протест на КНСБ в София.

Припомняме, че идеята на вицепремиера и социален министър Ивайко Калфин беше възрастта за пенсиониране да се увеличи с два месеца от 2015 г., а не както е записано в сегашния закон - с 4 месеца.

В крайна сметка се оказва, че мъжете ще излизат в пенсия на 63 години и осем месеца, а жените - на 60 години и осем месеца. Предишният кабинет "Борисов" прие на тази база да стъпи 4-месечното увеличаване на възрастта. Това обаче беше замразено от правилтеството на Пламен Орешарски. Ако решенията от днешната среща не бяха станали факт, то от 1 януари 2015 г. пенсионната възраст за мъжете ще стане 64 години, а за жените - 61.

Синдикатите на свой ред поискаха годините за пенсия да останат замразени и през 2015-та, но социалният министър по-скоро беше скептичен, че това ще се приеме от парламента. В крайна сметка желанието им е удовлетворено след днешната среща. Задоволени са претенциите им и за криминализиране на укриването на осигуровки.

До 31 март трябва обаче да се постигне дългосрочно решение по въпросите на пенсионната реформа, свързано с пенсионната възраст и останалите компоненти на системата.

Криминализира се осигурителната измама, свързана с укриване на вноски от осигурени и самоосигуряващи се. Трябва да се вземат и ефективни мерки за повишаване на събираемостта на публичните вземания.

От 2015 трябва да се въведе принципа на свободен избор на осигурените лица относно режима на осигуряване за ранно пенсиониране - чрез ДОО или чрез професионалните пенсионни фондове при запазване на действащите условия за пенсиониране.

Правителството капитулира под натиска на синдикатите, скочи БСК
Още...

Също от догодина трябва да се въведе принципа на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в ДОО.

През 2015 за всички категории осигурени лица трябва да се въведе минимална възраст за пенсиониране.

Най-лесното според министър-председателя било ГЕРБ да си наложат техните мерки така, както ги виждат. Ние можем и сега с мнозинството, което имаме силово да го наложим, каза премиерът Борисов. Това обаче, според него, не било правилното решение.

Пенсионната система е така кърпена, че тя не може да функционира, категоричен бе Бойко Борисов. Той изрази надежда партиите в НС „да не се правят на опозиция или управляващи". Всичко е объркано с главата надолу. Не може цял живот да плащаш малко за пенсия, а след това като пенсионер да искаш висока пенсия, възмути се премиерът. Бойко Борисов споделил и опита си в МВР- полицаите не искали рано да се пенсионират. Синдикатите пък не смятат, че полицаят на улицата трябва да се пенсионира по-рано от миньора под земята.

Премиерът не си спести критиките към предишния кабинет - взел най-лесното решение за пенсионната реформа, а именно да я замрази.
Ще се водят разговори със синдикатите в отбраната и МВР. Ще се разделят  условията за пенсиониране за полицаите на улицата и пожарникарите и тези, които работят при по-леки условия.
Не търсим никакъв политически актив, търсим национално съгласие, увери Бойко Борисов.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин изтъкнаот своя страна, че пенсионната система в този й вид обрича на мизерни доходи хората. Затова, по думите му, трябва да се търси устойчиво и дългосрочно решение. Министърът е категоричен - решенията повече не трябва да се отлагат.
Пенсионната система трябва да бъде сериозно поправена. Всичко обаче трябва да става поносимо за хората, категоричен бе Калфин.

Стажът за пенсиониране обаче си върви така, както е според действащото законодателство. 3 месеца дискусии според социалния министър са напълно достатъчни, за да се разберат политиците накъде върви пенсионната реформа.

Текстът е изключително сериозен, ангажиментите са изключително сериозни, подчерта на свой ред президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. И в момента продължавали уточненията по параметрите на постигнатото съгласие. В дискусиите ще участват и работодателите, макар че на брифинга в МС слязоха само синдикати, представители на кабинета и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
(По-късно обаче един от работодателите - БСК, излезе с изключително остра декларация, наричайки споразумението в МС "полулегално")

Президентът на КНСБ Пламен Димитров на свой ред подчерта, че до тази ситуация се е стигнало заради поредица непремислени решения в пенсионната система. Днешната формула, според него, ще даде стабилност. Ще се търсят обаче решения, които да направят системата стабилна и да се гарантират правата на осигурените лица. Това ще бъде и нашата основна цел от януари, каза Димитров.

Той бе категоричен, че трябва да се върви към национален консенсус. Целта е от тук насетне темата за пенсионната система да не се употребява политически. Президентът на КНСБ подчерта, че ще има тежки решения в бъдеще като увеличаване на вноските, на възрастта и стажа занапред. Това е ясно за нас, не си крием главата в пясъка, посочи Пламен Димитров. Ние сме убедени, че в следващите няколко месеца всички трябва да направят сериозни усилия, да оставят настрани всякакви идеологии, обобщи той.

След срещата беше подписан Меморандум за разбирателство между страните, в който са изброени решенията, взети на днешната среща.

Цялостната идея на Калфин обаче е пенсионната възраст у нас да нараства с малки стъпки за дълъг период от време - например с по месец-два за следващите 10-15 години, вместо въпросът да се решава на парче година за година.

Припомняме, че срокът, в който могат да се нанасят корекции по Проекта за бюджет за 2015 г.и именно днес.

Веднага след оповестяване на решението от днес, министър Калфин влезе в среща със социалните партньори. По време на нея отново не е взето решение за състоянието на Параграф 4 от Кодекса за социално осигуряване, който регламентира ранното пенсиониране на работещите 1-ва и 2-ра категория, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Министърът е настоявал да се постигане на консенсус още днес, но социалните партньори са предпочели поредното му отлагане. Калфин е приел прие разглеждането на Параграф 4 да бъде включено към целия пакет от пенсионната реформа, който предстои да бъде приет до края на март 2015 година.