Ако Русия повдигне въпроса, Европейската комисия (ЕК) е готова да обсъди газопровода „Южен поток" на срещата между Русия, Украйна и ЕС в Берлин, чиято тема е за газовите доставки, заяви говорител на ЕК, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Основният въпрос обаче на срещата е да се намери решение на газовия спор между Русия и Украйна, заяви говорителката на енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер.

ЕК официално обяви в понеделник, че газовите разговори между Русия и Украйна с посредничеството на ЕС ще бъдат проведени в Берлин на 26 септември.

Следващата тристранна среща ще се състои на министерско ниво с участието на вицепрезидента на ЕК Гюнтер Йотингер, украинския енергиен министър Юрий Продан и енергийния министър на Русия Александър Новак, посочва ЕК в прессъобщение.

Целта на тристранната среща е да осигури продължаване на доставките и транзита на газ", се казва в съобщението на ЕК.

Припомняме, Русия увеличи драстично цената на газа за Украйна от 268,5 до 485,5 долара за 1000 куб. м през април тази година. Украйна отговори, че няма да плаща за доставките на руски природен газ такава висока цена.

След като Русия и Украйна не успяха да постигнат компромис по газовия въпрос, украинската „Нафтогаз" и „Газпром" заведоха поотделно искове в арбитражния съд в Стокхолм.