Новото ръководство на Военномедицинска академия (ВМА) предоговаря условия в договори, за да намали задълженията на академията, предаде БГНЕС.

В резултат на такова предоговаряне за последните два месеца с фирмите е постигнато споразумение от 25 и 75% свиване на разходите. Всички задължения на ВМА към момента са около 120 млн. лв., просрочените от тях са 109 млн. лв., има и нотариални покани, изпълнителни листове и запори за почти 12 млн. лв.

"Преди около месец, ние бяхме пред фактически фалит, имаше огромен запор в НЗОК, който беше в размер на 6,5 млн. лв. При месечен приход 3,2 млн. лв. ние бяхме фалирали. С тежки преговори и голяма помощ от страна на МО успяхме някак си да разсрочим плащанията, но това е временно решение", каза началникът на ВМА бригаден генерал проф. Николай Петров.

На среща във ВМА днес бяха двамата служебни министри - на здравеопазването и на отбраната, която началникът на ВМА определи като жест на уважение, загриженост и подкрепа към мерките, които се предприемат.

За храна ВМА плаща месечно почти 750 000 лв., за медикаменти почти 3 млн. лв. месечно, за охрана 150 000, за пране 120 000, за външни услуги почти 1 300 000 лв. Само за 6 месеца за тази година, ВМА има разходи за медикаменти, консумативи и разтвори - 12 млн. лв. По договорите за абонаментна поддръжка се плащат 15 - 16 млн. лв. годишно.

"Всичко това предстои да се предоговори, да се провери и да се види срещу това плащане какво получаваме насреща", каза проф. Петров. За комунални разходи - на месец само за ток се плащат 200 000 лв. - тук се подготвя план как да се реализират икономии.

Ако средната стойност на леглоден в областните болници се движи в границата на 123 лв., във ВМА са 323 - три пъти по-големи. Така стоят нещата и при средната стойност на преминал пациент. Ръководството на ВМА започва действия, където са най-големите разходи. Една от тях е храненето на болните и на медицинския персонал. Те направили справка и установили, че в Университетската болница в Плевен се хранят за 1,90 лв., в Перник за 2,90 лв., в "Пирогов" за 3,20 лв., а във ВМА хранят болните от 10 години на 12,50 лв.

"Аз разговарях с генерал-майор Попов, бившият командир на ВВС, който ми каза, че това е цената за хранене на пилот в най-натовареното време на тренировки и полети", каза началникът на ВМА. След тежки преговори е постигнато така, че да се подпише споразумение за намаляване на 6 лв. и така се реализира икономия от 1,2 млн. лв. до края на годината. Същото е за пране. Болницата привежда приблизително 1300 лв. на чистач или работник във фирма, която плаща на чистача и това прави почти 500 000 лв. на месец. След предоговаряне са постигнати 1,7 млн. икономии. Така е постигнато и намаление в разхода за охрана с различните фирми в структурите.

Тече и обществена поръчка, при която е зададен таван на цената, което е за почти 50% по-малко и въпреки това има 20 фирми - кандидати. Тук има икономии при предоговаряне по 1 млн. лв. на година. За поддръжка на санаториума в Банкя също е пусната нова поръчка. Старата е била срещу 80 000 лв. на месец, новата е срещу 18 000 лв., което е почти 80% надолу и въпреки това се явили 2 фирми.

Ген. Петров посочи и други смущаващи данни за ръководството, че и много болни от персонала. 8% от целия личен състав си е извадил по един или друг начин ТЕЛК-ово решение, за администрацията те са 30%. Има и хора със стотици дни неползвана отпуска. Двама души имат над 300 дни, един с 360 дни.

"Това е само началото. Дайте ми кураж, дайте ми подкрепа и ви обещавам, че ще вървим по правилния път", каза ген. Петров. Той поясни, че казаното не означава съкращения и ограничаване на приема на пациенти, каквито идеи имаше в пространството, преди да поеме ръководството на болницата.

Служебният военен министър Велизар Шаламанов посочи, че от модел за нарастващи задължения, има реалния шанс да се покаже, че ВМА може да бъде модел за добро управление. Той каза и че са обсъждали с ген. Петров, че България вероятно ще поеме ангажимент за долекуване за рехабилитация и на военнослужещи от Украйна, "които са ранени, които са пострадали при практически военните действия се водят в тая страна".

Служебният здравен министър Мирослав Ненков, който идва от ВМА и след приключване работата на служебния кабинет ще се върне в болницата, посочи, че показаното е стряскащо в някаква степен, а управленският модел, който прилага новото ръководство би могъл да бъде за пример.