Ивайло Калфин предложи търговията с енергия в Европа да се регулира чрез създаването на енергийни борси. Той направи изказване в Европейския парламент в Страсбург по време на дебатите за новите правила за предотвратяване на злоупотреби в търговията на енергия на едро.

"За да има прозрачност и да се защитят интересите на потребителите, необходимо е във всяка страна да има енергийна борса, където чрез ясни правила да се осъществява търговията", убеден е Калфин.

Той предлага ЕС да въведе стимули за насочването на продажбите през регулирани пазари (борсите), както и националните борси в рамките на ЕС да бъдат свързани в обща система, като по този начин се създаде мрежа на единен борсов енергиен пазар в Европа.

Калфин се обяви още за гарантиране на минимален обем спотови сделки, които да показват текущите пазарни тенденции. В момента повечето договори са дългосрочни, като не отразяват движението на цените на горивата и енергията.

В изказването си пред Европейския парламент Ивайло Калфин настоя още за въвеждане на допълнителни мерки за премахване на монопола на големите участници в търговията на едро.

В навечерието на окончателно приемане на регламента за интегритета и прозрачността на енергийния пазар в ЕС Калфин се застъпи за създаване на компенсаторни механизми за производителите на енергия от възобновяеми източници, които да могат да продават на цени, съобразени с текущите пазарни стойности.