Софийски апелативен съд отложи делото на Гергана Червенкова за 21 юни.

Защитата на Червенкова поиска допълнителни доказателства по делото, което бе прието от съдиите.

Адвокатът на Червенкова Гачо Груев поиска родното правосъдие да изиска конфискувани при ареста вещи, като най-важни за тях са четири компютъра, чрез които Червенкова е водила своята комуникация и могат да послужат за защита в случай, че се стигне до екстрадиране в САЩ.

Защитата на българката претендира и за сериозни нарушения що се отнася до самото желание на американската държава за екстрадация. В доклада от САЩ липсва подпис на прокурора и страната ни ще попита дали по този начин обвинителния акт е законен.

По думите на Груев искането за екстрадиране се основава на решение на органи, които нямат необходимата тежест да предявяват подобно искане. Тежки нарушения са извършени и от българска страна.

Недопустимо е, по думите на Груев, запорирането на адвокатски клиентски сметки и използването на СРС-та срещу адвокатите.

Припомняме, бившият вътрешен министър Цветанов отчете като невероятно успешна съвместната акция между България и САЩ, при която бе задържан „основният организатор" на българо-американска организирана престъпна група в лицето на Червенкова. Цветанов посочи като бос на бандата именно Червенкова.

На излизане от залата със сълзи на очи Червенкова заяви, че няма за какво да съжалява, че и липсват децата и че ще съжалява единствено, ако България допусне да се случи това безумие.

Преди началото на делото пред сградата на Съдебната палата група от около 50 граждани организира протест в защита на Червенкова.

Припомняме, жената е работела на трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД". Ролята на Гергана е да обработва седмичните отчети от системата за продажби и да изчислява натрупаните такси и комисионни към докторите и аптеките на база реализираните през сайта продажби.

Факт е, че тя работи единствено с цифри, номера на поръчки и лекарствени кодове, нямайки информация относно точното лекарско предписание, което седи зад съответната поръчка, съдържанието на препаратите, пациентите и т.н.

По каква причина американската прокуратурата решава, че собственикът и управител на фирмата няма нищо общо с цялата схема, а единственият виновен остава един статистик-анализатор, е повече от учудваща, коментират още защитниците на Гергана.

68 години затвор заплашват 35-годишна българка Гергана Червенкова по обвинение за извършени през последните три години престъпления в САЩ, където тя не е стъпвала от две десетилетия. Червенкова бе задържана през ноември 2012 г., с европейска заповед за арест, издадена от районния федерален съд на САЩ.

Тя е българска гражданка, омъжена, неосъждана, с 2 висши образования, с две малки деца. Работи по трудов договор в легална българска фирма. Живееше със семейството си в София. Понастоящем - Следствен арест, 3 етаж, обявяват протестиращите.

Обвиненията към Гергана са следните: Конспирация с наркотици. Максимално наказание 10 години лишаване от свобода; Разпространение на наркотици чрез интернет. Максимално наказание 10 години лишаване от свобода; Заговор за неправомерно разпространение на лекарства. Максимално наказание 5 години лишаване от свобода;
Неправомерно разпространение на лекарства. Максимално наказание 3 години лишаване от свобода.Конспирация, заговор по пощенски и електронен път. Максимално наказание 20 години лишаване от свобода; Конспирация, заговор за пране на пари. Максимално наказание 20 години лишаване от свобода.