Национален парк Йосемити предупреди 230 000 от последните си посетители за опасността да са се заразили със смъртоносния хантавирус.
До момента е потвърдено заразяването на девет души с опасния вирус, като трима от тях вече починаха.
Последният потвърден случай на заразата е от днес и е на мъж от Калифорния, който е посетил парка през юли месец. Човекът вече е оздравял, посочват от Национален парк Йосемити.

Първоначално са били предупредени само 30 000 от посетителите - тези, които са пренощували на две места, където служителите предполагаха, че са се заразили деветимата. От управата на парка все пак са решили от съображения за сигурност да изпратят предупреждение по електронната поща на още 230 000, които са останали на друго място. Предупреждението ще получат всички регистрирани посетители били в парка от началото на юни. Сред тях има и много туристи от чужбина.

От парка съобщават, че са получили множество обаждания от притеснени граждани, които това лято са били в парка. Затова ръководството на Национален парк Йосемити решило да изпрати съобщения до всички, за да могат да повишат осведомеността си за това рядко заболяване и за да се гарантира, че хората знаят къде да намерят информация относно хантавируса.

Обществените здравни власти нямат никакви доказателства засега, че лицата, които са били на други места в парка през това лято, са изложени на повишен риск от заразяване с този вирус, посочват още от управата на Национален парк Йосемити.

Въпреки, че хантавирусният синдром е респираторно заболяване, което не се лекува и убива повече от 1/3 от заразените, ранното му откриване чрез кръвни тестове и поддържащо лечение увеличават шансовете за оцеляване.

Преносители на вируса се смята, че са гризачите. Хората могат да го вдишат, когато се смеси с прах, особено в затворени, непроветрени помещения. Досега не е известно вирусът да се предава от човек на човек.

След като е открит за първи път през 1993 г. хантавирусът е заразил около 600 американци.