Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди присъдата от три години и половина затвор на подсъдимия Октай Енимехмедов заради заплаха за убийството на тогавашния председател на ДПС Ахмед Доган.

Втори състав на ВКС с председател Татяна Кънчева признава подсъдимият за виновен за хулиганство, но е оправдан по обвинението за опит за убийство.

От обективираното му поведение към момента на извършване на деянието следва, че е демонстрирал грубо нарушение на обществения ред и обществени интереси, явно неуважение към обществото, изразил е открито и висока степен на неуважение към личността и правилата на обществото. Деянието се отличава с особена дързост предвид начина, по който са били засегнати обществените и личните интереси- обстоятелства, които е съзнавал. Затова съдът правилно е квалифицирал поведението и не е допуснал нарушение на закона, се казва в мотивита на ВКС.

В съдебното решение се посочва още, че миналото на подсъдимия Енимехмедов го характеризира като личност с трайни и упорито проявени престъпни наклонности и очевидна невъзможност целите на наказанието да бъдат постигнати със символично по размер наказание.

Така ВКС потвърждава решенията на предишните две инстанции.

Прокуратурата се отказа да поддържа обвинението за опит за убийство - нещо, което беше остро посрещнато от представители на ДПС и настоящия лидер на партията

Припомняме, инцидентът се случи на 19 януари 2013 г. по време на конференция на партията в НДК. Енимехмедов се качи на сцената, докато Доган се канеше да произнесе слово, насочи газов пистолет към слепоочието му и стреля, но оръжието засече.

На 26 февруари 2014 г. състав на Софийски градски съд осъди Октай Енимехмедов на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим за нападението над почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тогава Софийският градски съд реши, че младежът трябва да лежи в затвора заради закана, а не заради опит за убийство, както и заради хулиганство.

През май месец съдът разпространи мотивите си, в които посочи, че с деянието си обективно Октай Енимехмедов не е можел да причини смъртта на Ахмед Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган.

На 23 октомври миналата година Софийският апелативен съд потвърди присъдата от първа инстанция.