Военното командване на Израел е допуснало сериозни грешки при провеждането на операцията срещу „Флотилия на свободата" в края на май тази година.

Това е основният извод в доклад, изготвен от военна комисия, която е трябвало да изясни обстоятелствата около случилото се, съобщи АФП. Тя бе създадена със заповед на началника на генералния щаб на израелските въоръжени сили Габи Ашкенази и бе оглавявана от генерала от запаса Гиора Айленд.

Основните критики в доклада са по линия на командването на военноморските сили. Според комисията военните началници не са съумели да предприемат правилните действия при започването на операцията и не са я ръководили достатъчно умело.

Също така не са успели да разработят алтернативни варианти за справяне със ситуацията, които да  предотвратят жертвите от турска страна. В доклада на комисията не се настоява за оставки сред командването, ръководило операцията, но анализатори посочват, че най-вероятно не една и две кариери на военни ще пострадат сериозно.

„Le monde" отбелязва, че изготвеният доклад не може да се използва като доказателство за съдебно преследване.

Работата на комисията е била единствено да установи дали Израел е действал, зачитайки международното право и дали използването на сила от страна на израелските военни е била пропорционална на тази от турска страна. Авторите на доклада не могат да отправят конкретни обвинения срещу замесени в инцидента лица, допълва всекидневникът.

Комисията е оглавявана от бившия съдия Яков Тиркел. В състава й са и двама международни експерти.

Междувременно БиБиСи съобщава, че към Ивицата Газа пътува товарният кораб с хуманитарна помощ. Плавателният съд е собственост на Гърция, плава под молдовски флаг и е нает от фондацията на сина на либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам.