Първите два Windows Phone 7 смартфона на Nokia ще се наричат W7 и W8, твърди gsmreview.bg, като се позовава на изказване на Елдар Муртазин в Twitter. Руският спец успя да се сдобие с прототип на N8 и напише превю за него още през лятото на 2010 година, месеци преди официалната премиера на устройството.

Този път, Муртазин се е свързал със служители на Nokia, които твърдят, че първите два модела с Windows Phone 7 ще носят имената W7 и W8. Устройствата ще следват настоящата логика на финландците, като W7 ще е по-слабият модел с 8 MP камера и автофокус. W8 от своя страна ще е духовният наследник на N8, като вероятно ще използва неговата 12 MP камера. Откъм дизайн, W7 ще прилича на обявеният наскоро X7, докато W8 ще е подобен на N8.

Муртазин не разкрива детайли за хардуера, като е известно, че ще се използва чип Qualcomm Snapdragon (както и във всички останали Windows Phone 7 телефони). Не се знае и дали W7 и W8 ще имат по-мощни процесори или тактовата честота ще е същата като на останалите 10 WP7 телефона - 1 GHz.

Интересно е и инфото, че „W7, който е в по-напреднал стадий на разработка, няма никакво специално UI". В момента, Nokia имат уникалната възможност да променят всичко по интерфейса на WP7, но явно няма да се възползват от нея в първите си устройства, коментират от gsmreview.bg.

Що се отнася до дата на излизане, W7 и W8 трябва да се появят тази година на пазара. За сметка на това, финландците готвят „цяла дузина" смартфони с операционната система на Microsoft за 2012-та.