Исторически рекорд сме постигнали в търговския износ на ток миналата година - 10.7 терават часа, което е около 26% повече от 2010 година. Това изтъкна заместник икономическият министър Евгения Харитонова на Международен форум посветен на Деня на енергетиката.

Тя отбеляза, че за 2011 година сме произвели 50.7 терават часа електроенергия, което е с 8.4% повече от колкото през 2010 година.

Харитонова изтъкна, че енергийната политика на България следва заложените от ЕС цели и че основни приоритети са ограничаването на зависимостта от внос на енергийни ресурси, насърчаване на икономическия растеж и заетостта, поддържането на ролята на България като енергиен фактор в региона.

Тя отбеляза още, че се работи за подобряване на енергийната сигурност, за изграждане на междусистемни газови връзки със съседните страни и че преговаряме за нов договор за внос на газ от Русия без посредници.

Работим активно за създаване на електроенергийна борса в страната и до есента се предвижда да стартира търг за избор на организатор, банка, клирингова къща на електроенергийната борса, съобщи още Хаританова.

Тя изтъкна важността на диалога с неправителствения сектор, академичната общност и бизнеса.

По думите й именно диалогът между обществеността, правителството и бизнеса е инструментът за намиране на верните решения, за осигуряване на социално-надеждно еколого-безопасно устойчиво развитие.