Усложнена остава пътната обстановка на територията на Благоевградска област заради пропадането на участък от главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле, съобщава информационната агенция Е79.

Пътуващите по този път могат да ползват обходни маршрути по път II 19 през прохода Предел, гр. Гоце Делчев, ГКПП „Илинден за Гърция, през ГКПП „Станке Лисичков" през Македония за Гърция.

В района на пътя за ГКПП „Станке Лисичков" се очаква увеличен трафик на товарни автомобили, превозващи инертни материали. От КАТ препоръчват да се шофира внимателно, без рискови изпреварвания.

Припомняме, че вчера две общини в България обявиха бедствено положение заради поройните дъждове - Дупница и Кресна. Дъждовете доведоха до рязко покачване на нивото на река Струма. В община Кресна беше обявено бедствено положение заради разрушена подпорна стена на река Струма, която минава през града в резултат на проливните дъждове. Пропаднал участък по пътя София-Кулата спря движението за Гърция. Подпорната стена на река Струма при Кресна е разрушена 80 %.

Човекът, който потъна във водите на Струма, все още не е открит.

Бедствието започна към 1 часа на 5 декември, когато нивото на реката рязко се покачи. При отбивката за село Ощава водите на реката поглъщат самосвал, превозващ камъни за укрепване на пропадналото трасе.

Освен обилните дъждове причина за срутването е и некачественият ремонт на пътя, по време на който е съборена част от подпорната стена.

Оптимистичните прогнози са не по-рано от 20 декември да бъде отворен пътят, водещ към ГКПП Кулата