Украинският конфликт, „Ислямска държава" и „колапсът на световния ред" ще са основните акценти на ежегодната Мюнхенска конференция по сигурността, която започва в петък, съобщава „Франс прес".

Също по време на тридневната конференция в Мюнхен ще бъдат обсъдени: иранската ядрена програма, войната в Сирия и кризата с бежанците, борбата с ебола и кибертероризмът.

Германският канцлер Ангела Меркел е сред 20-те лидери на държави, които са поканени на конференцията. На нея ще участват 60 външни и военни министри, офицери, включително американският държавен секретар Джон Кери и руският топ дипломат Сергей Лавров.

Украинският президент Петро Порошенко и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън също ще се присъединят към 51-вата Мюнхенска конференция по сигурността.

Събитието е организирано от германския дипломат Волфганг Ишингер, който заяви, че на срещата ще бъде обсъдена безпрецедентната глобална криза през последната година и неспособността на международната общност да се справи.

Сега международният ред се разпада", предупреди той.

Ние живеем в епохата на разпадане на световния ред. В този вакуум всеки е изпитван колко далеч може да отиде: руският президент Владимир Путин в Украйна, Китай срещу Япония, иранският ядрен спор, джихадистите с ужасяващите неща, които вършат, поясни той.

Има голяма нужда от „глобалнo управление". Наистина Съветът за сигурност трябва да разрешава криза за седмица - Ирак, Сирия...Вместо това съветът е блокиран и не може да предприеме реформа", подчерта Ишингер.

Международната кризисна група предупреждава, че на глобално ниво се забелязва увеличено геополитическо противопоставяне, което води до по-малко контролируем и по-малко предсказуем свят. Но групата забелязва и някои „светли места" през последната година, включващи факта, че иранските преговори продължават, формира се правителство в Афганистан, започна разведряване на отношенията между Куба и САЩ и мирни преговори в Колумбия.

По време на конференцията в Мюнхен, която ще се проведе в луксозен хотел, гостите ще бъдат охранявани от повече от 3 хиляди полицаи. Сред 400-те гости са премиерът на Ирак, генералният секретар на НАТО, шефът на външната политика на ЕС, президентите на Финландия, Литва и Естония, бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, ръководители на компании и представители на неправителствени организации.

Меркел се очаква да говори за Украйна. Миналата година президентът на Германия Йоахим Гаук заяви на конференцията, че Германия ще активизира външната си политика.

Обаче германският народ не е голям оптимист по отношение на това, според проучване на TNS Infratest, направено за конференцията. Само 34% подкрепят по-голямо обвързване, докато 62% вярват, че Германия трябва да продължи с политиката си на въздържане.