Нигериец получи в сряда 22 години затвор от федералния съд в Бруклин, САЩ, заради това, че е помагал на групировката "Ал Кайда".Обвинението поиска присъда между 30 и 40 години, а защитата настоя на 15 години, предаде New York Times.

Мъжът е арестуван през 2011 година и се признава за виновен по обвиненията. Екстрадиран е в САЩ 2 години по-късно. Твърди, че днес няма нищо общо с джихадизма и според адвоката си, в затвора убеждава и други като него да се отказват от подобни идеи. Установено е, че е пътувал до Йемен и настоява да се присъедини точно към групировката, която най-силно се противопоставя на САЩ, въпреки че в Африка, неговият континент, действат подобни.

Нигериецът описва в писмо до съдията ужасяващото си детство - разделени родители, баща с няколко съпруги, който не се интересувал от него, майка, принудена да работи тежка и изтощителна работа, за да го изхранва, роднини, които го насилват сексуално. Вече възрастният мъж се оженва, но със съпругата му губят няколко бебета, докато накрая се раждат две здрави деца.

Участието му в "Ал Кайда" започва през 2010 година, след пътуването до Сирия. Среща се с други чужденци, присъединили се към джихадистите, сближава се и с командири. Някои от тях отдавна вече са ликвидирани. Пише статии в пропагандни издания, получава и задачата да се върне в Нигерия и да набира екстремисти. Според защитата, той е искал да се отдръпне от "Ал Кайда" и заминава за Саудитска Арабия, където се опитва да намери нормална работа, но е екстрадиран в родината си. От страх започва да вербува джихадисти, тъй като се плашел, че ще му бъде търсена сметка защо не изпълнява задачите си.

Според адвоката, клиeнтът му не е бил тормозен в нигерийския затвор, но условията не можели да се сравнят с американския и заради това присъдата му трябва да бъде намалена.