Изп. директор на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев е депозирал в средата на миналата седмица оставката си пред министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, научи "Труд".Вчера той потвърди оставката, в която са изтъкнати лични и семейни причини - болест на близък човек. Мотивите били достатъчно сериозни и вероятно ще бъдат уважени.

Атанас Кънчев е активист на ДПС. Той бе зам.-министър на финансите - на мястото на изпадналия в продължителна кома след тежка катастрофа Нахит Зия. На поста във фонд "Земеделие" изкара само стотина дни, като на два пъти бе в отпуск. "Не успя да се адаптира към обстановката", каза човек от фонда. Дори бил прехвърлил със заповед ангажименти и подписване на документи на Мюхеттин Караоглан.

От Кънчев се очакваше да поправи негативния имидж на партийните кадри на ДПС и да сложи ред в усвояването на аграрните еврофондове. Предишните шефове на фонда Асен Друмев и Димитър Тадаръков, както и ексминистър Нихат Кабил, допуснаха тежки нарушения, довели до източване на САПАРД, спрени плащания по четири от мерките и закъснение на програмата, както и гафове по схемата за единно плащане на площ, известни като Код 6. Разплащателната агенция бе поставена под особен надзор до края на ноември.

В ДПС още нямали решение кой ще поеме поста.