Представители на Светия Синод и с депутати от Патриотичен фронт са единодушни, че е необходимо да се запази досегашната правна уредба и изградената система за съвместна отговорност между Православната Църква и институциите. Тази споделена финансова отговорност и взаимен контрол между Църквата и държавните образователни власти цели да се гарантира държавната образователна политика и спазването на възприетите образователни норми и стандарти.

Два дни след проведената среща информацията бе публикувана на страницата на Светия синод. Повод депутатите да поканят представите на традиционното вероизповедание в България е депозираното Становище на Българската православна църква по повод внесения законопроект за училищното образование.

В срещата участваха представители на Патриотичния фронт от парламентарната образователна комисия и Комисията по вероизповедания и права на човека, които имат отношение към въпросите на религиозното образование. Сред тях са доц. д-р Милен Михов, Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов и д-р Султанка Петрова. От страна на Светия Синод в срещата взеха участие главният секретар архимандрит Герасим и доц. Костадин Нушев - експерт към Културно-просветния отдел.

Участниците в работната среща обсъдиха основните предложения на Светия Синод във връзка с проблемите на религиозното образование в българското училище и възможностите за законодателно уреждане на обучението по Религия чрез въвеждане на този предмет като редовен в рамките на задължителната подготовка на учениците в българската образователна система.

Двете страни констатираха важността на въпроса за обучението и възпитанието на подрастващите в духа на традиционната за Република България религиозно-нравствена култура и християнска духовност на Православието и необходимостта образователната система да се развива и реформира в духа на националната култура и просвета, а не в посока на отчуждаване на децата и учениците от духовните устои на нацията.

Втората обсъждана тема е за статута, спецификата и отговорността за финансирането на Духовните семинарии като средни духовни училища, които подготвят професионално бъдещите православни свещенослужители и църковни служители

Народните представители от коалиция „Патриотичен фронт" изразиха своето уважение към Българската православна църква като религиозна институция на традиционното по Конституция (чл. 13, ал.3) вероизповедание в Република България. Патриотите се ангажираха да представят в заседанията на Комисията по образование направените предложения от Светия Синод при предстоящото обсъждане и приемане на текстовете от законопроекта при второ четене. Те отправиха покана към представители на Светия Синод да участват в дебатите в комисията по образование и да присъстват на приемането на закона в пленарна зала на Народното събрание.

Народните представители предложиха подкрепа и сътрудничество с Българската патриаршия по въпросите на духовно-просветната работа с подрастващите. Те ще отбелязват заедно юбилейни годишнини от българската църковна история, както и инициативи за съвместна работа с нашите църковни общини зад граница. Политици и свещеници ще си помагат за съхраняване на националната култура и православната духовност сред емигрантските общности на българската диаспора в Европа и Северна Америка.