Май месец е "най-смъртоносният месец" от началото на годината в разкъсваната от военния конфликт Сирия, предадоха световните информационни агенции. Това съобщават от базирания в Лондон Сирийски център по човешките права.

От началото на май 6650 души са били убити, сред тях 1285 цивилни, от които над 200 са деца. Има данни за около 800 загинали бунтовници и кюрдски бойци, както и хиляди активисти на "Ислямска държава" и "Ал Нусра". Стотици са и бойците на "Хизбула" и подобни на тях. Други 2200 са убитите военни на режима на президента Башар Асад. Има и десетки неидентифицирани.

За април жертвите са около 4460 души.

Повечето от тях са загинали при удари на правителствените сили, което специалният пратеник на ООН Стефан де Мистура остро осъди като "абсолютно неприемливо".

Припомня се и това, че джихадистите от "Даеш" (както е известна групировката "Ислямска държава" в арабския свят) превзеха древния град Палмира и там също загинаха при боеве стотици военни, а други стотици цивилни ислямистите екзекутираха. Базираният в Лондон Сирийски център по човешките права

От началото на военния конфликт през 2011 година жертвите са 200 000 души.