Основната кюрдска партия в Сирия, Партията на демократичния съюз, предупреди Турция да се въздържа от всякаква агресия в страната, предадоха световните информационни агенции. Военна намеса ще застраши мира, а те са готови да отвърнат на провокациите.

Те призовават НАТО да се намеси и да принуди Анкара да се откаже от тези намерения, които намират за "безотговорни" и биха имали огромни последици за сигурността в региона. Партията декларира, че кюрдите искат добри отношения със съседните на Сирия държави.

Изявлението им идва след публикации в турски медии за военна операция, която да изтласка групировката "Ислямска държава" от турската граница. Кюрдските бойци, подпомагани от САЩ, се сражават от месеци срещу джихадистите и контролират дълъг участък по границата.

Припомня се обаче и десетилетната борба на Анкара с кюрдите и заявленията и днес, че Турция няма да позволи създаване на кюрдска държава в Сирия след големите военни успехи на кюрдите срещу "Ислямска държава".

Турският президент Реджеп Ердоган обвини кюрдите в етническо прочистване на други общности на територия, която са превзели.