Втори руски конвой, представяш се като хуманитарен, навлезе на украинска територия при граничния пункт „Изварино", предадоха информационните агенции.

Според информация на агенция „Новости", 200 камиона са влезли в Украйна.  Според руската страна,  преди това са били събрани 2000 тона хуманитарен товар.

Първият подобен конвой, в който също бяха включени 200 камиона, пресече украинската  граница през миналия месец, без да има разрешение за това от властите в Киев.  Международната общност осъди действията на Кремъл и ги определи като посегателство върху суверенитета на Украйна.

Междувременно агенция „Униан" предаде, че разполага с информация, че Русия преминава към тактика на диверсии  на цялата територия на Украйна.
Според агенцията, вече са създадени 6 диверсионни групи, предназначени за действия в централните райони на страната и в  Киев.

По думите на Дмитрий Снегирев, лидер на една от популярните граждански организации в Украйна,  офицери от руската Федерална служба за сигурност планират да създадат на базата на батальона „Заря" център за подготовка, в който да бъдат създадени още диверсионни групи.

„На терористите е наредено да търсят потенциални диверсанти сред хора от централните области  на Украйна, които сега воюват на страната на сепаратистите в Донбас...  В Харковска област вече е започнала активна диверсионна дейност. Намеренията на руските окупатори са да пренесат тази дейност по цялата територия на Украйна, за да дестабилизират страната като цяло. " - коментира Снегирев.

Той подчертава, че Кремъл сменя тактиката и преминава в активна фаза на военно противопоставяне.

По думите му, целта на Русия е унищожаване на инфраструктурата и в централните райони на страната и създаване на социално напрежение.