Руският президент Дмитрий Медведев призова службите да не се церемонят с терористите.
По думите на президента ситуацията със сигурността в Северен Кавказ е нажежена преди всичко от вътрешни фактори.

"Основната причина за проблематичната сигурност в Северен Кавказ се корени вътре в страната, за съжаление", отбелязва Медведев.

"Условия за развитието на бандитизма и религиозния екстремизъм бяха създадени при разпадането на държавата, и имат основания и в начина на живот - в безработицата, в бедността, в различните класи и групи, които разделят народа, а също така разделят и паричните потоци", обяснява руският президент.

При това той призовава "борбата да е без церемонии и те (терориситте) да се ликвидират без емоции и колебания".

Изявлението си руският президент направи в Ставропол на съвещание на Съвета по национална сигурност, посветено на обстановката в Ингушетия и терористичната и екстремистка заплаха в Северно кавказкия регион. Съветът бе свикан извънредно след сериозния атентат в Назрани преди два дни.

Дмитрий Медведев предлага също да се промени териториалната подсъдност за делата за екстремизъм и тероризъм, за да може да се избегне натиск върху съда.

Мнението на президента е, че законодателни промени може да доведат до по-голяма ефективност на борбата с тероризма.

„Ако ние не можем да проведе качествен съдебен процес над престъпници тук, то ще направим това на друго място - в Москва, Санкт Петербург, Камчатка. Те трябва да бъдат наказани със затвор", подчертава Медведев.

Освен това руският президент Медведев предлага процесите за тероризъм да се провеждат без съдебни заседатели.

Като аргумент се посочва оценката на заместник-министъра на вътрешните работи Еделев за това, че съдебните състави не се справят с работата си.

Ръководителят на Следствието към Генералната прокуратура също подкрепя законодателната промяна, заявявайки, че по много наказателни дела в Северен Кавказ прокуратурата не намира поддръжка в съда.