Министрите са отделили време на днешното правителствено заседание да приемат доклад за свършеното от МИЕ с „Уестингхаус" по проекта за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй".

На два пъти МС се занимава с проекта за 7-ми блок. Оставяме на следващото правителство да потвърди свършеното и да продължи нататък с проекта в понататъшното му развитие както по споразумението, така и по финансите и всички детайли на проекта, тъй като нашето правителство подава оставка, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева на брифинг след заседанието.

С уговорката, че ясна цена на проекта няма, защото всички стойности са по предварителни разчети, тя обяви, че става въпрос за сумата от 5 милиарда щатски долара.
В 6 тура са провеждани преговорите с „Уестингхаус", доста въпроси са затворени. Последните преговори са отпреди 10 дни, уточни още вицепремиерът.

Вчера не видях прогрес в преговорите между двете страни - дадохме последен шанс до понеделник да се подготви взаимно приемливо споразумение.
С тези думи пък  Бобева коментира на брифинга обсъжданата днес от министрите тема за преговорите с американската ТЕЦ „AES Гълъбово".

От думите на вицепремиера стана ясно, че е имало среща на Орешарски с представители на инвеститорите, имало възможност да се сключи меморандум за разбирателство между НЕК и AЕS. Имало е и принципно съгласие за модел, близък до полския. Резултати от преговорите обаче все още няма.

Цената на енергията от тази централа надвишава пазарната цена, но е добра инвестиция откъм екология - това е едно бижу, но за съжаление трудно можем да си позволим скъпи бижута, коментира Бобева.

НЕК е в тежко състояние и то не се е подобрило, голяма част от законите, които трябваше да въведат ред по договорите с фиксирани цени не са приети и сега трябва да се опитаме ние и следващите правителства да намерим изхода, за да бъдем най-близо до либерализация на пазара, обобщи тя.

По нейна информация вчера не е имало подписан договор за заем между „Газпром" и БЕХ.

Припомняме,че ДКЕВР препоръча на Националната електрическа компания да предоговори сключените дългосрочни договори с американските ТЕЦ-ове Марица Изток 3 и Гълъбово, като се иска половината от продукцията им да излезе на свободния пазар, като по този начин се промени сключеният договор за задължително изкупуване на цялата произведена от тях енергия.