Американския държавен глава Барак Обама пристигна в Токио, откъдето започва осемдневното му посещение в Азия, предаде „Ройтерс”. Самолетът „Еър Форс 1” кацна на летище „Ханеда” в японската столица, след което ще отлети до главните градове на още три държави от континента.

Това е първото посещение на Обама в Япония, а също и първото посещение на американски президент в страната на изгряващото слънце от 1996 година. Поради тази причина мерките за сигурност в Токио са засилени, а по улиците на 13-милионния град на смени ще патрулират повече от 16 000 полицаи.

Днес ръководителят на Белия дом ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе, за да обсъди сътрудничеството между двете страни в контекста на новите предизвикателства пред сигурността на региона, противоречията с Китай и заплахите на Северна Корея да извърши нов ядрен опит.

Двамата ще опитат да отбележат напредък по преговорите за сключване на двустранно търговско споразумение, което се очаква да бъде сред най-значимите договори в новата история, които са жизненоважни за осъществяване на американската външна политика в Азия.

След като приключат срещите му в Япония, Барак Обама ще отлети за Китай, където ще разговаря с висшите ръководители на народната република по въпросите на икономическото сътрудничество между Вашингтон и Пекин. След края на обиколката си в Поднебесната империя, президентът ще посети Южна Корея и Малайзия.