Официалната програма от церемониите по встъпването в длъжност на 44-ия президент на САЩ Барак Обама започва днес към 10 ч. местно време (15 ч. по Гринуич) с кратка визита на Барак и Мишел Обама в Белия дом, където ще бъдат приети от президента Джордж Буш, съобщи АФП.

Същинската церемонията, която ще се състои на открито пред Капитолия - сградата на Конгреса, започва в 11,30 ч. местно време (16,30 ч. по Гринуич). Първо над библията на Ейбрахам Линкълн клетва ще положи вицепрезидентът Джо Байдън, а десет минути по-късно и Барак Обама.

 След това Обама ще произнесе реч по случай встъпването си в длъжност, в която ще отдаде заслуженото уважение към основния му конкурент Джон Маккейн.  

Като голям почитател на Ейбръхам Линкълн Обама до голям степен е планирал церемонията по встъпването си в длъжност по образец на тази на Линкълн, който управлява САЩ от 1861 г. до убийството му през 1865 г. Той ще положи клетва в Капитолия, след което ще наблюдава парада от Капитолия до Белия дом.

4000 полицаи и още 4000 служители на тайните служби, ФБР и службата за охрана на Конгреса ще следят за спазването на реда.