Коалиция за България поиска изслушване на вицепремиера Цветан Цветанов в парламента за инцидента в Кърджали и всички други инциденти, свързани с превишаване на правомощията на служители на полицията за последната една година.

Левицата излезе с декларация по повод зачестилите полицейски грешки, посочваща редица примери.

„В началото на февруари разбиха вратата и проснаха на замяната „човека глас" Красимир Аврамов. „Нашата полиция" каза: „Случайна грешка". От стрес човекът дори им благодари.

Вътрешният министър Цветан Цветанов ще бъде изслушан в парламента утре в 9:00 ч.

В края на февруари едновременно в следствените арести на Велико Търново и Ямбол в рамките на 24 часа се обесиха двама български граждани. Дали имаха основание техните арести, не разбрахме. Разбрахме от „нашата полиция", че това е повтаряща се случайна грешка.

Преди дни при задържане на невъоръжен български гражданин в Плевен, същият е прострелян и умира от „рикоширал куршум", изстрелян от полицай.
Криминалното му минало е алиби за „рикошета", нищо, че следи от рикошет няма. Досадна рецидивна грешка.

Вчера, цели три дни след инцидента, научихме за нова грешка на „нашата полиция" - полицаи пребили погрешка семейство и техен гост в Кърджали. Пребили погрешка, а кого е трябвало да пребият правилно ?!..."

От Коалиция за България повдигат въпроса каква е днес политиката - на правото или на палките и настояват за незабавен отговор кой разпорежда тези действия, кой създава тази среда на безнаказаност и бруталност.

Димчо Михалевски, който прочете декларацията, подчерта, че в сегашната среда не е важно кой и защо е задържан, а колко и как са задържани.

„Важно е как тези арести са представени на обществото, важно е днес полицията да демонстрира активност, да внушава бруталност, да създава подчинение и страх", добави той.
По думите му управляващите правят това заради рейтинга си. И крайната им цел е гражданите и обществото да бъдат превърнати в публика.

„Трябват им ръкопляскащи зрители, а не задаващи въпроси граждани и към това беше насочена филмовата продукция на полицейското студио.", изтъкна още Михалевски.

От Коалиция за България поискаха председателят на парламента още днес да свика комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите, която да се произнесе по инцидентите.

Вътрешният министър Цветан Цветанов ще бъде изслушан в парламента утре в 9:00 часа. Това обяви председателят на парламента Цецка Цачева след като искането за изслушването беше официално внесено в деловодството на парламента.

Сред вносителите са и депутати от ДПС. Цачева обясни, че вицепремиерът е уведомен за желанието на депутатите да бъде изслушан, но в момента тече съвместно заседание на правителства на България и Гърция, където той е ангажиран.